Comunicat privind decizia Comisiei Juridice din Camera Deputaților de a nu aplica sancțiunea disciplinară de revocare din funcție a deputatului ADASCĂLIȚEI CONSTANTIN (fost Consilier județean - C.J. Iași)

6 octombrie 2015, 17:40

Agenția Națională de Integritate precizează faptul că decizia Comisiei Juridice din Camera Deputaților de a nu dispune sancțiunea disciplinară de revocare din funcție în cazul deputatului ADASCĂLIȚEI CONSTANTIN (fost Consilier județean - C.J. Iași) reprezintă neaplicarea unei decizii definitive și irevocabile emisă de instanța de judecată și generează consecințe deosebit de grave, subminând, totodată, încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept.

Menționăm faptul că au trecut mai bine de șase luni de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a respins recursul lui ADASCĂLIȚEI CONSTANTIN împotriva sentinței nr. 251/2012 a Curții de Apel Iași, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia.

Problematica aplicării sancțiunilor disciplinare în cazul rapoartelor de incompatibilitate rămase definitive și irevocabile, ce vizează membri ai Parlamentului a fost des invocată și în rapoartele MCV: aplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (și anume a celor care au fost confirmate în instanță) este în continuare inegală, în ciuda speranței că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic, soluția n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză și-a dat demisia. Într-un alt caz, Camerei Deputaților i-au trebuit mai multe luni să ia o decizie, în pofida argumentelor conform cărora normele în vigoare fac ca respectarea unei hotărâri judecătorești definitive să se facă acum în mod automat”. (Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România pe Mecanismul de Cooperare și Verificare din data de 28 ianuarie 2015)

Agenția Națională de Integritate a constatat la 15 iunie 2012 faptul că ADASCĂLIȚEI CONSTANTIN, Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Iași, la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât societatea comercială la care acesta era asociat a încheiat un contract în cuantum de 3.354 Lei cu o societate comercială al cărei unic acționar era C.J. Iași, încălcând, astfel, prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003.

Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”.

Agenția Națională de Integritate va depune toate diligențele necesare pentru punerea în aplicare a deciziilor instanțelor de judecată, conform competențelor legale.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 6 octombrie 2015
Related news: Back

7.644.487

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE ACUM PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 08.03.2018