Comunicat - conflict de interese administrativ - GOROG MARGIT, fost Secretar al Comunei Camăr

12 decembrie 2014, 10:00

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către către GOROG MARGIT, fost Secretar al Comunei Camăr, Județul Sălaj.

În calitate de membru în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea achiziționării serviciului de proiectare, execuția de lucrări la obiectivul de investiții „Modernizare drumuri agricole de exploatație în localitatea Camăr, județul Sălaj”, GOROG MARGIT a luat parte la procesul de verificare / evaluare a ofertelor depuse, declarând câștigătoare oferta  societății comerciale cu al cărei administrator persoana evaluată are relaţii cu caracter patrimonial.

 

Valoarea totală a contractului încheiat între Comunei Camăr și societatea comercială a fost de 4.362.872 Lei cu TVA (aprox. 1.002.959 Euro).

 

GOROG MARGIT și administratorul societății declarate câștigătoare sunt membri fondatori și dețin funcții de conducere în numeroase fundații și societăți cooperative fiind și asociați în cadrul unei societăți comerciale care își are sediul în cadrul Primăriei Comunei Camăr.

 

Astfel, GOROG MARGIT nu a respectat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial; […] interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct […]” și art. 69, lit. c) din O.U.G. nr. 34/2006, potrivit cărora „Nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor următoarele persoane: […] persoane despre care se constată că pot avea un interes de natură să le afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor”.

GOROG MARGIT a deținut funcția publică de conducere de Secretar al Comunei Camăr în perioada 21 aprilie 2004 - 17 iunie 2013, iar, începând cu data de 25 iunie 2013, deține funcția de consilier personal al Primarului Comunei Camăr.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. GOROG MARGIT a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 12 decembrie 2014
 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024