COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese administrativ – 4 Funcționari publici

5 ianuarie 2021, 17:00
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese de natură administrativă în cazul a patru funcționari publici, după cum urmează:
1. OLTEAN DANIEL ILIE,
Funcționar public cu statut special în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 24 octombrie 2016, a deținut și exercitat simultan atât funcția publică cu statut special în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc, cât și calitatea de angajat în cadrul unei societăți comerciale, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat, fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate în calitate de funcţionar public cu statut special.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, coroborat cu dispozițiile art. 51 din Legea nr. 293/2004 (lege în vigoare până la data de 01.08.2019) și cu dispozițiile art. 122 din Legea nr. 145/2019 (lege în vigoare începând cu data de 02.08.2019).
2. ARDELEAN-OLTEAN IONUȚ-MIHAI, Funcționar public cu statut special în cadrul Penitenciarului Oradea
INCOMPATIBILITATE
În perioada 06 aprilie 2017 – 19 ianuarie 2018, a exercitat simultan funcția publică cu statut special în cadrul Penitenciarului Oradea și calitatea de angajat în cadrul unei societăți comerciale, atribuţiile desfășurate de către acesta în sectorul privat, fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcţionar public cu statut special.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
3. TANASĂ CARMEN,
Funcționar public în cadrul Primăriei Orașului Târgu Neamț, Județul Neamț și fost Funcționar public de conducere (director) în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării funcției publice de conducere (director) în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale - Direcția Economico- Financiară, Resurse Umane și Administrativ, având un interes personal de natură patrimonială, a semnat acte administrative, respectiv ordinele privind detașarea soțului de la o societate comercială la Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. (c) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 79, alin. (2) și (3) din același act normativ.
4. MIHĂILESCU RĂZVAN,
fost Funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului București
INCOMPATIBILITATE
În perioada 01 aprilie 2019 – 08 ianuarie 2020, respectiv 11 ianuarie – 12 aprilie 2020, în calitate de funcționar public, având raportul de serviciu cu Primăria Municipiului București suspendat, a exercitat funcția de director general în cadrul Administrației Străzilor București, serviciu public de interes local, cu personalitate juridică, finanțat integral din bugetul local al Municipiului București.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
art. 79, alin. (1), lit. (c), alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: (...) c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice. (2) În cazul existenței unui conflict de interese, funcționarul public este obligat să se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii și să-l informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoștință. (3) În cazurile prevăzute la alin. (1), conducătorul autorității sau instituției publice, la propunerea șefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcționarul public în cauză, va desemna un alt funcționar public, care are aceeași pregătire și nivel de experiență.”;
 
art. 94 alin. (1) și alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii publice sau calităţi decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. (2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: (…) c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public; (…)”;
 
art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(…) funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. (…) funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca (…) funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”;
 
art. 51 din Legea nr. 293/2004, potrivit căruia „Funcționarii publici pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literarartistice și în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public potrivit fișei postului”;
 
art. 122 din Legea nr. 145/2019, potrivit căruia „Polițiștii de penitenciare pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice, precum și să desfășoare activități sau să dețină funcții în sectorul privat, cu condiția ca activitatea sau funcția respectivă să nu aibă legătură cu sistemul poliției penitenciare și cu condiția respectării dispozițiilor legale privind conflictul de interese, incompatibilitățile, dar și a legislației aplicabile profesiei sau activității pe care o exercită”.
 
 
 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024