COMUNICAT - Incompatibilitate, conflict de interese administrativ şi sesizare Parchet - 3 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

13 octombrie 2020, 09:00
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau
conflictul
de interese administrativ în cazul a două persoane prevăzute de Legea
nr. 176/2010 și a sesizat organele de urmărire penală în cazul unei persoane cu funcție
de conducere din cadrul unei instituții publice, după cum urmează:

1. MAGDALENA NICULESCU,
actualmente Secretar General Adjunct în cadrul Ministerului Transporturilor și fost funcționar public de conducere în cadrul Ministerului Economiei
 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În calitate de director al Direcției Juridice și Relații Internaționale din cadrul Ministerului Economiei, a avizat în anul 2018, trei Ordine ale Ministrului Economiei, prin care a fost nominalizată, în vederea alegerii ca administrator provizoriu al unei societăți de către Adunarea Generală a Acționarilor, respectiv a prelungirii duratei mandatului de administrator provizoriu al societății, pecum și în vederea alegerii de către Adunarea Generală a Acționarilor în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al societății.
 
În calitate de președinte al Consiliului de Administrație al societății, persoana evaluată a încasat venituri totale în cuantum de 22.088 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) și lit. c) din Legea nr. 161/2003.
 
2. LAZEA DORIN DAN,
fost Membru titular în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune
INCOMPATIBILITATE
În perioadele 28 martie – 03 septembrie 2018, 13 septembrie 2018 – 04 februarie 2019 și 06 februarie – 01 iulie 2019 a deținut și exercitat simultan cu calitatea de membru titular în Consiliul de Administrație al SRTv și funcția de consilier (personal contractual) în cadrul unui grup parlamentar al unui partid politic.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
3. MIKLOS ZOLTAN,
 Director al Penitenciarului Miercurea Ciuc, Județul Harghita
SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, cu privire la posibila încălcare de către MIKLOS ZOLTAN, Director al Penitenciarului Miercurea Ciuc, a dispozițiilor art. 301 din Codul Penal.
 
În calitate de director al penitenciarului a aprobat, la data de 06 noiembrie 2018, Decizia prin care începând cu data de 01 iulie 2018 nouă funcționari publici cu statut special din cadrul penitenciarului (printre care și fratele persoanei evaluate), beneficiază de majorarea de 50% pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, pe o perioadă de 3 luni, precum și Tabelul Nominal, anexat Deciziei.
 
Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârșirea infracțiunii de „conflict de interese penal”, respectiv „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, prevăzute de art. 301, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MAGDALENA NICULESCU și LAZEA DORIN DAN au depus un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
-  art. 79, alin. (1), lit. a) și lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial; [...] c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice.”
 
-    art. 84, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: a) orice altă funcție publică de autoritate, cu excepția celei de deputat sau de senator ori a altor situații prevăzute de Constituție”.
 
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024