COMUNICAT - Incompatibilitate – Persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

12 februarie 2020, 09:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a 10 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
 
 
1. MITITIUC LUANDA IRINA, 
Director medical în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. C.I.Parhon” Iași
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 noiembrie 2016 – 01 octombrie 2018 a exercitat simultan funcția de director medical în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. C.I.Parhon” Iași și calitatea de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016), coroborat cu art. 181, alin. (9) din același act normativ.
 
2. HIRU MARIAN,  
Manager general al Serviciului Județean de Ambulanță Argeș
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 25 aprilie 2017 exercită simultan funcția de manager general al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș, și pe cea de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Domnești, județul Argeș, încălcând astfel dispozițiile art. 118, alin. (15), lit. a) din Legea nr. 95/2006.
 
3. PRELIPCEAN CRISTINA, 
Medic Șef al Secției Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 noiembrie 2016 – 02 aprilie 2018 a deținut şi exercitat simultan funcția de medic Șef al Secției Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „ Sf. Spiridon” Iași și calitatea de administrator în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006, în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016, coroborat cu art. 185, alin. (15) din același act normativ.
 
4. ENACHE EUGENIA, 
Funcționar public în cadrul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș,  
Județul Argeș
INCOMPATIBILITATE
În perioada 03 noiembrie 2015 – 26 iunie 2019 a exercitat simultan funcția publică de Șef Birou Economic și Administrativ la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș și calitatea de expert (contabil) tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Argeș - Biroul Local de Expertize Tehnice și Contabile Argeș.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
5. MIȘCU DUMITRU, 
Funcționar public cu statut special la Poliția Orașului Cernavodă, 
Județul Constanța
 
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 11 aprilie 2018 deține și exercită simultan calitatea de funcționar public cu statut special (agent de poliție cu atribuții de polițist rutier) în cadrul Poliției Orașului Cernavodă, precum și calitatea de instructor auto în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
6. VLAD SILVIU LAURENȚIU, 
Funcționar public cu statut special în cadrul Postului de Poliție comunal Limanu, Județul Constanța
INCOMPATIBILITATE
În perioada 09 ianuarie – 01 decembrie 2017, având calitatea de funcționar public cu statut special, a desfășurat și activități remunerate în calitate de instructor auto în cadrul unei societăți comerciale, care se află în legătură cu atribuțiile exercitate în funcția publică, potrivit fișei postului.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 7. SZABO LORAND LASZLO, 
actual Funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Acățari, Județul Mureș
INCOMPATIBILITATE
În perioada 23 iunie 2016 – 29 noiembrie 2019 a exercitat simultan funcția publică de inspector în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Acățari, județul Mureș, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. (1) și (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
 
8. BOICU VIOREL, 
Funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Fundu Moldovei, 
Județul Suceava
INCOMPATIBILITATE
Începând cu data de 01 ianuarie 2011 exercită simultan calitatea funcționar public în cadrul Compartimentului urbanism și administrativ și pe cea de persoană fizică autorizată în domeniul cadastrului, al geodeziei și al cartografiei, respectiv calitatea de expert tehnic judiciar în sectorul privat, specializarea „topografie cadastru geodezie”, calități care au legătură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei publice deținute. Din activitățile desfășurate în sectorul privat, persoana evaluată a realizat venituri în valoare de 412.946 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
9. PIȚICHE EMIL, 
Funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Gângiova, Județul Dolj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 01 ianuarie 2008 – 18 noiembrie 2019, având calitatea de funcționar public, a desfășurat și activități remunerate în calitate de contabil în cadrul unui Cabinet individual medical, activități care se află în legătură cu atribuțiile exercitate în funcția publică, conform fișei postului.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
10. HANTEA IOANA,  
fost Funcționar public în cadrul Primăriei comunei Braloștița,  
Județul Dolj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 06 mai 2016 – 04 octombrie 2017, în calitate de funcționar public, s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu fiica sa, care ocupa o funcție publică în cadrul aceleiași primării.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 95, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 95, alin. (3) din același act normativ.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. PIȚICHE EMIL nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
· art. 94, alin. (1) și (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. (2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice […]”;
 
· art. 95, alin. (1) și (3) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcționarii publici respectivi sunt soți sau rude de gradul I. […] (3) Persoanele care se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (2) vor opta, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunțarea la calitatea de demnitar.”;
 
· art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”;
 
· art. 118, alin. (15), lit. a) din Legea nr. 95/2006, în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016, potrivit căruia „(15) Funcția de manager general este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară cu respectarea programului de lucru prevăzut în contractul de management, fără a afecta buna funcționare a unității respective, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică;
 
· art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006potrivit căruia „(1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: […] g) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 
· art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „ [...] (9) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. b) -g) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. (4) și (5) se aplică în mod corespunzător și persoanelor care ocupă funcții specifice comitetului director.”
 
· art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(15) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. c), d), e) și g) referitoare la incompatibilități și ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice.”
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024