COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese adminstrativ – Persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

19 decembrie 2019, 09:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în cazul a 4 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
 
 
1. TORPENYI FRANCISC ALBERT, Consilier Local în cadrul Consiliului Local Dej, Județul Cluj
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), o societate cu capital majoritar de stat în cadrul căreia persoana evaluată deține funcția de director al Direcției Tehnice, a încheiat 3 contracte comerciale de furnizare de servicii cu Primăria Municipiului Dej (conform facturilor din data de 28 noiembrie 2016, 13 decembrie 2016, respectiv 12 ianuarie 2017). 
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
2. JIPA ANDA MONICA
(fostă CHIRICEANU), 
 
Funcționar public în cadrul Consiliului Județean Giurgiu
INCOMPATIBILITATE
În perioada 31 iulie 2015 – 03 ianuarie 2017 a deținut și exercitat simultan funcția publică de consilier în cadrul Direcției de Achiziții și Investiții a Consiliului Județean Giurgiu, și pe cea de trezorier în cadrul unui partid politic.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 98, alin. (2) din Legea nr. 161/2003.
 
3. BĂLĂȘANU CONSTANTIN-CORNELIU,  
Funcționar public de conducere și Consilier Local în cadrul Consiliului Local Frumușica, Județul Botoșani
INCOMPATIBILITATE
În perioada 03 ianuarie – 06 iulie 2018, a deținut funcția publică de conducere în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Frumușica și a exercitat simultan funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local al aceleiași comune.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 32 din Legea nr. 176/2010, ale art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 (în vigoare până la data de 06 iulie 2018), coroborate cu prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 și ale art. 91, alin. (3) din același act normativ.
 
4. MOȚOESCU EDUARD PETRU, Membru în comitetul director (director medical) în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada 30 iunie – 30 septembrie 2017, soția persoanei evaluate a deținut funcția de șef secție în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, unde persoana evaluată exercită calitatea de membru în comitetul director (director medical).
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (2), lit. b), coroborate cu dispozițiile art. 181, alin. (1) și alin. (9) din Legea nr. 95/2006 și nu a respectat dispozițiile art. 178, alin. (4) din același act normativ.
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
· art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003potrivit căruia „Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: (...) c) calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului județean ori al prefecturii din județul respectiv;"
 
· art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003potrivit căruia „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”;
 
· art. 91, alin. (3) din Legea nr. 161/2003potrivit căruia „(3) Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcție”;
 
· art. 98, alin. (2) din Legea nr. 161/2003potrivit căruia „(2) Funcționarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice și să exprime sau să apere în mod public pozițiile unui partid politic.”;
 
· art. 32 din Legea nr. 176/2010, potrivit căruia „Dispozițiile prezentei legi se completează cu cele ale Legii nr. 115/1996, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, ale Codului de procedură civilă, ale Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu dispozițiile altor acte normative, inclusiv ale celor care reglementează alte incompatibilități sau conflicte de interese, dacă acestea nu sunt contrare prezentei legi și Legii nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare.”;
 
· art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999în vigoare până la data de 06 iulie 2018, potrivit căruia „(2) Înalții funcționari publici și funcționarii publici de conducere pot fi numiți în funcții de demnitate publică numai după încetarea, în condițiile legii, a raporturilor de serviciu";
 
· art. 178, alin. (2), lit. b) și alin. (4) din Legea nr. 95/2006potrivit căruia „(2) Constituie conflict de interese: [...] b) deținerea de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager [...]; (4) În cazul în care la numirea în funcție managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”;
 
· art. 181, alin. (1) și alin. (9) din Legea nr. 95/2006potrivit căruia „(1) În cadrul spitalelor publice se organizează și funcționează un comitet director, format din managerul spitalului, directorul medical, directorul financiar-contabil, iar pentru spitalele cu peste 400 de paturi un director de îngrijiri. [...] (9) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. b) -g) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. (4) și (5) se aplică în mod corespunzător și persoanelor care ocupă funcții specifice comitetului director.”
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat [...] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024