COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese administrativ – 9 aleși locali

30 mai 2019, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în cazul a 9 foști și actuali aleși locali, după cum urmează:

 

 

1. VLĂDUȚI CONSTANTIN, 

Primar al comunei Bălăcița,
Județul Mehedinți

 

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În exercitarea mandatului de primar, a emis la data de 31 iulie 2017 dispoziția privind constituirea echipei de proiect pentru implementarea proiectului „Reabilitare și modernizare drumuri județene, județul Mehedinți”, din care face parte și soția persoanei evaluate.

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

2. BORDI ISTVAN,

Viceprimar și fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Gheorghe Doja, Județul Mureș

INCOMPATIBILITATE

În perioada 29 iunie 2016 – 27 iunie 2018 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă (consilier personal al primarului), încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

3. GORBĂNESCU CONSTANTIN,

Viceprimar și fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al orașului Berești, Județul Galați

INCOMPATIBILITATE

În perioada 20 iunie 2012 – 17 iunie 2016 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă, în cadrul Casei de Cultură a orașului Berești, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

4. CIUCĂ GICU,

Viceprimar și Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Berești - Meria, Județul Galați

INCOMPATIBILITATE

În perioada 01 iunie 2015 – 27 decembrie 2017 a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de angajat cu contract   individual de muncă în cadrul unei societăți comerciale, unde a obținut venituri în valoare de 21.718 lei.

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

5. GOGA GINA,

Viceprimar și Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Cavadinești, Județul Galați

INCOMPATIBILITATE

În perioada 10 septembrie 2012 – 25 mai 2017 a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Cavadinești, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, în vigoare până la data de 10 iunie 2017, precum și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.

6. STATACHE ION,

fost Viceprimar al comunei Ceatalchioi, Județul Tulcea

INCOMPATIBILITATE

În perioada 24 august 2016 – 19 octombrie 2017 a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică, obținând venituri de la A.P.I.A în valoare totală de 706.223,35 lei.

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

7. ȘUTEU LUCIAN MITRU,

Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Mociu, Județul Cluj

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), a fost încheiat un contract de furnizare în data de 12 decembrie 2017 și contracte comerciale în valoare de 51.568,25 lei între Primăria Mociu și o societate comercială în cadrul căreia tatăl persoanei evaluate deținea calitatea de administrator și asociat.

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

8. MATEIU IOAN,

Consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Solovastru, Județul Mureș

INCOMPATIBILITATE

În perioada 01 noiembrie 2012 – 22 iulie 2016 a deținut și exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă, în cadrul aparatului propriu al consiliului local, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

9. NĂSTASE MARIA,

fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al orașului Sulina, Județul Tulcea

INCOMPATIBILITATE

În perioada 29 iunie 2012 – 25 iunie 2016 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul de specialitate al primarului (medic specialist în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială), încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.

 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. VLĂDUȚI CONSTANTIN, GORBĂNESCU CONSTANTIN, GOGA GINA, BORDI ISTVAN, STATACHE ION și NĂSTASE MARIA nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

· art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I [...]”;

 

· art. 87, alin. (1), lit. c) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia […] g) calitatea de comerciant persoană fizică [...]”;

 

· art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, în vigoare până la data de 10 iunie 2017, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice [...]”;

 

·  art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv […]”;

· art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.  (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.”;

· art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”.

 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024