COMUNICAT - Incompatibilitate și conflict de interese penal – 3 persoane cu funcții de conducere în sistemul de sănătate publică

24 octombrie 2016, 10:00


Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum și indicii privind existența conflictului de interese de natură penală în cazul a trei foști sau actuali angajați cu funcții de conducere în sistemul de sănătate publică, după cum urmează:

  

 

 1.       COROȘ MARIUS-FLORIN, șef secție în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș

 

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 octombrie 2008 – 31 martie 2015, întrucât a deținut simultan funcțiile de șef secție la Secția Clinică Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș și de administrator la S.C. Almamedical S.R.L., încălcând astfel, dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

 

     2.       COTORACI CORALIA ADINA, șef Secție Hematologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad

 

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2006 – 09 mai 2012, întrucât a deținut simultan funcțiile de șef secție la Secția Clinică Hematologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și de administrator la S.C. Multimedica S.R.L.

De asemenea, în perioada 01 octombrie 2006 – 09 decembrie 2011, a deținut simultan funcțiile de șef secție la Secția Clinică Hematologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și de administrator la S.C. Villa Iolanda S.A. încălcând astfel, dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

 

  3.          BRANDT MARIUS NICOLAE, fost șef serviciu tehnic în cadrul Centrului Județean de Aparatură Medicală Dolj

 

CONFLICT DE INTERESE PENAL

În perioada deținerii funcției de șef serviciu tehnic în cadrul Centrului Județean de Aparatură Medicală Dolj, S.C. Centrul De Service Aparatură Medicală Oltenia S.R.L. (societate comercială la care persoana evaluată deține funcția de administrator și calitatea de asociat) a încheiat un contract de colaborare cu instituția în cadrul căreia pesoana evaluată își desfășura activitatea. Astfel, s-au conturat indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1)  din Codul Penal al României.

  

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. COTORACI CORALIA ADINA nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 
               -     art. 178, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: […] exercitarea oricărei activități sau oricărei alte funcții de manager, inclusiv cele neremunerate”;

               -  art. 301, alin.(1) din Codul Penal al României, potrivit căruia ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

 


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024