Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

23 octombrie 2009, 14:56

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul BACIU VASILE, Consilier local în cadrul Consiliului Local al orașului Cugir, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

Ca urmare a nedepunerii declarațiilor de avere și de interese în termenele prevăzute de lege, domnul  BACIU VASILE a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 500 Lei, iar procedura de control a fost declanșată din oficiu, în conformitate cu prevederile art. 54, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicată.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată,  domnul BACIU VASILE fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Urmare a analizării datelor din declaraţia de avere nr. 46 din 29.10.2008, depusă după încetarea mandatului, și a informaţiilor puse la dispoziție de instituţiile competente, s-a constatat faptul că domnul BACIU VASILE nu a menționat la Capitolul IV – ACTIVE FINANCIARE, rubrica ”1. Conturi și depozite bancare, fonduri de investitții, forme echivalente de economisire și investire, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 EURO”, activele financiare deținute la data de 30.06.2008, în valoare totală de 39.202,86 lei, valoare ce depășește echivalentul a 5.000 EURO.

Având în vedere faptul că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul BACIU VASILE a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 23 octombrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024