Comunicat privind rămânerea definitivă a actului de constatare, emis de către ANI

16 septembrie 2009, 10:44

Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, a postat pe pagina de Internet (www.integritate.eu), la secțiunea ACTE DE CONSTATARE, actul de constatare datat 30.03.2009, prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a domnului ADRIAN GORUN, Rector al Universității ”Constantin Brâncuși” din Tîrgu Jiu.

Actul de constatare a rămas definitiv, potrivit art. 48, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, republicată, prin necontestare, conform adresei nr. 29152/31.08.2009 transmisă de Curtea de Apel Craiova și a fost comunicat domnului Prim Ministru al Guvernului României, pentru luarea măsurilor legale aplicabile care se impun.

Potrivit art. 50 din Legea nr. 144/2007, republicată, ”actul rămas definitiv, prin care se constată caracterul nejustificat al averii sau al unei părţi din aceasta ori prin care se constată conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, se publică pe pagina de Internet a Agenţiei şi se comunică, în termen de 10 zile, organelor care aplică sancţiuni disciplinare sau care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din funcţie, precum şi organelor fiscale competente”

Precizăm faptul că Agenția Națională de Integritate a constatat că domnul ADRIAN GORUN s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât a deținut atât funcția de Secretar General al Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, cât și funcția de Rector al Universității ”Constantin Brâncuși” din Tîrgu Jiu.

Conform prevederilor legale, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

De asemenea, potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "persoana eliberată sau destituită din funcţie este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute la art. 39, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă”.

Incompatibilităţile privind demnităţile publice şi funcţiile publice sunt cele reglementate de Constituţie, de legea aplicabilă autorităţii sau instituţiei publice în care persoanele ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică îşi desfăşoară activitatea, precum şi de dispozițiile Legii nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 16 septembrie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024