Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

14 septembrie 2009, 12:31

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a Municipiului București în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul MARINCAȘ OCTAVIAN VIRGIL, inspector în cadrul Autorității Naționale a Vămilor, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal. În conformitate cu prevederile legale, Agenția a constatat și starea de incompatiblitate în care se află domnul MARINCAȘ OCTAVIAN VIRGIL, întrucât deține atât funcția publică de inspector în cadrul Autorității Naționale a Vămilor, cât și calitatea de administrator la societatea comercială S.C. MAVIR SERV-COM S.R.L.

Urmare a nedepunerii declarațiilor de avere și de interese în termenele prevăzute de lege, domnul MARINCAȘ OCTAVIAN VIRGIL a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 500 Lei, iar procedura de control a fost declanșată din oficiu, în conformitate cu prevederile art. 54, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicată.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de 10.02.2009, prin care acesta a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese şi regimul juridic al incompatibilităţilor.

Urmare a analizării datelor din declaraţiile de avere şi de interese datate 05.10.2007 și 11.08.2008 şi a comparării acestora cu informaţiile solicitate instituţiilor competente, s-a constatat faptul că domnul MARINCAȘ OCTAVIAN VIRGIL nu a menționat, în declarațiile de avere și de interese sus-menționate, calitățile de asociat unic și de administrator la S.C. MAVIR SERV-COM S.R.L, funcții pe care le deține începând cu data de 24.07.1992 și până în prezent.

Având în vedere existența indiciilor temeinice privind săvârşirea de către domnul MARINCAȘ OCTAVIAN VIRGIL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

De asemenea, Agenția a constatat și starea de incompatibilitate în care se află domnul MARINCAȘ OCTAVIAN VIRGIL, întrucât acesta deține simultan atât funcția publică de inspector în cadrul Autorității Naționale a Vămilor, cât și pe cea de administrator la S.C. MAVIR SERV-COM S.R.L.

Conform art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, „funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: lit.c) în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoană fizică autorizată”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.
  
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 septembrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024