Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

10 septembrie 2009, 11:01

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, a constatat faptul că domnul GÂFU CRISTIAN s-a aflat, în perioada 13.07.2007 - 22.06.2008, în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan funcţia de Consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Caraş Severin şi pe cea de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii comerciale ARSENAL REŞIŢA S.A., filială a Companiei Naţionale ROMARM S.A.

Agenţia s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că domnul GÂFU CRISTIAN nu a respectat termenele prevăzute de lege privind depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, motiv pentru care s-a dispus sancţionarea acestuia cu amendă contravenţională în cuantum de 500 Lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control, în conformitate cu prevederile art. 54, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicată.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de 15.12.2008, prin care domnul GÂFU CRISTIAN a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale, referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese şi regimul juridic al incompatibilităţilor.

Urmare a analizării datelor din declaraţiile de avere şi de interese, completate de către acesta la data de 14.08.2009, şi a informaţiilor solicitate instituţiilor competente, au rezultat următoarele:

- domnul GÂFU CRISTIAN a deţinut, în perioada 2007 – 2009, calitatea de Preşedinte al Consiliului de Administraţie la S.C. Arsenal Reşiţa S.A., Filială a Companiei Naţionale ROMARM S.A., la data de 13.07.2007 funcţia fiind înscrisă la Registrul Comerţului;

- acesta a fost validat în funcţia de Consilier judeţean, confom Hotărârii Consiliului Judeţean Caraş Severin nr. 1/16.01.2007, precum şi în baza Sentinţei Civile nr. 117 a Tribunalului Caraş Severin, emisă la data de 24.01.2007, mandat ce a încetat de drept la data de 20.06.2008.

Conform prevederilor Legii nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, „funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.
  
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 10 septembrie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024