Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

4 septembrie 2009, 12:26

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a constatat faptul că domnul HUŢU ALEXANDRU DIDEL s-a aflat, în perioada 02.06.2008 - 01.02.2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan atât calitatea de Consilier local în cadrul Primăriei Comunei Deleşti, cât şi calitatea de funcţionar public în cadrul Primăriei Comunei Bălteni, Judeţul Vaslui.
 
La data de 13.02.2009, Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată cu privire la posibila încălcare de către domnul  HUŢU ALEXANDRU DIDEL a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Prin sesizarea sus-menţionată, se aduce la cunoştinţa Agenţiei Naţionale de Integritate faptul că  domnul HUŢU ALEXANDRU DIDEL se află în stare de incompatibilitate potrivit art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, întrucât a deţinut simultan atât calitatea de Consilier local în cadrul Primăriei Comunei Deleşti, cât şi calitatea de funcţionar public în cadrul Primăriei Comunei Bălteni, Judeţul Vaslui, funcţii deţinute până la data de 01.02.2009, când domnul HUŢU ALEXANDRU DIDEL a fost ales Viceprimar al Comunei Deleşti.

Potrivit dispoziţiilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, sunt obligaţi să-şi declare averile şi interesele. Deci, domnul HUŢU ALEXANDRU DIDEL, având calitatea de funcţionar public, avea obligaţia să-şi declare averea şi interesele patrimoniale.

Prin prevederile Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei: „calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică  decât cea în care a fost numit, precum  şi cu funcţiile de demnitate publică”, iar „funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează, respectiv în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată”.

Întrucât, în urma verificării prealabile, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, în temeiul art. 45, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicată, s-a procedat la declanşarea procedurii de verificare propriu-zisă a stării de incompatibilitate a domnului HUŢU ALEXANDRU DIDEL.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de 28.04.2009, confirmarea de primire fiind semnată în data de 30.04.2009, prin care domnul HUŢU ALEXANDRU DIDEL a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Potrivit prevederilor art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă:... b) până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 4 septembrie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024