Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

31 august 2009, 11:52

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a constatat faptul că domnul PRICOP PETRU se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20.06.2008 şi până în prezent, întrucât deţine funcţia publică de Director la Casa de Cultură ,,Garabet Ibrăileanu”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local al Oraşului Târgu Frumos, concomitent cu calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Târgu Frumos.
 
La data de 09.03.2009, Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată de către Primăria Orașului Târgu Frumos, cu privire la posibila încălcare de către domnul PRICOP PETRU a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că domnul Pricop Petru, deşi face parte din categoria  persoanelor care au obligaţia respectării dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deţine atât funcţia publică de director la  Casa de Cultură ,,Garabet Ibrăileanu” din Oraşul Târgu Frumos, funcţie pe care a fost numit de consiliul local, prin hotărârea nr.123/05.09.2007, care modifică organigrama instituţiei, cât și calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului local din aceeaşi localitate. Menţionăm faptul că ambele funcţii sunt remunerate din bugetul local al Oraşului Târgu Frumos.

Conform dispoziţiilor art. 88, alin. (1), lit. c din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „funcţia de consilier local este incompatibilă cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv...”

Conform art. 91, alin. (1) din Legea nr.161/2003, „Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului de consilier, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o fucţie incompatibilă cu cea de ales local”. De asemenea, „alesul local poate renunţa la la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie.”

Potrivit art. 91, alin. (4) din același act normativ: „în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut (15 zile), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 31 august 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024