Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea

27 august 2009, 11:54

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul POPESCU VICTOR AURELIAN, referent de specialitate (funcţionar public) în cadrul Primăriei Comunei Ştefăneştii de Jos, Judeţul Ilfov, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

Agenția Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că domnul POPESCU VICTOR AURELIAN, referent de specialitate (funcţionar public) în cadrul Primăriei Comunei Ştefăneştii de Jos, Judeţul Ilfov, nu a completat şi depus în termenul prevăzut de art. 42, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţiile de avere şi de interese aferente anului 2007, în consecinţă, acesta  a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 100 Lei.

În temeiul Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi luând în considerare faptul că funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, sunt obligaţi să completeze şi să depună declaraţii de avere şi de interese, s-a procedat la verificarea respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese. 

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire), din data de 05.12.2008, prin care domnul POPESCU VICTOR AURELIAN a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma analizării datelor şi informaţiilor primite de la instituţii abilitate şi a comparării acestora cu datele menţionate în declaraţiile de avere şi de interese, completate şi depuse de către domnul POPESCU VICTOR AURELIAN, au rezultat următoarele:

- în declaraţia de avere din data de 26.01.2007, domnul  POPESCU VICTOR AURELIAN nu a menţionat la rubrica III, “Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1.000 euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni", un autoturism SKODA OCTAVIA TOUR, înstrăinat în luna decembrie 2006, în valoare de 55.115,23 Lei.

- în declaraţia de avere completată şi depusă  la data de 26.01.2007, aferentă anului fiscal 2006, la rubrica III, “Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1000 EURO fiecare, şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni", domnul POPESCU VICTOR AURELIAN nu a menţionat un teren în suprafaţă de 7.500 mp, înstrăinat în anul 2006, în valoare de 360.000 Euro.

Având în vedere faptul că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul POPESCU VICTOR AURELIAN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
 
Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 27 august 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024