Comunicat - incompatibilitate - șase aleși locali

17 iunie 2013, 09:57

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a șase aleși locali -  patru primari și doi viceprimari - BOTOACĂ VASILE-DORIAN (Primar al Orașului Comarnic, Jud. Prahova), TRIPO ȘTEFAN (Primar al Comunei Chișlaz, Jud. Bihor), ȘTEFAN BENONIE (Primar al Comunei Aninoasa, Jud. Argeș), DAVIDESCU DANIEL BOGDAN (Primar al Comunei Șotrile, Jud. Prahova), GARCEA IULIAN (Viceprimar al Comunei Berlești, Jud. Gorj) și MIHĂEȘTEANU MARIN (Viceprimar al Comunei Sprîncenata, Jud. Olt).

Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a deținerii de către aceștia a funcției de primar, respectiv, viceprimar, concomitent cu alte funcții sau calități, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităților, după cum urmează:

1) BOTOACĂ VASILE-DORIAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 15 iulie 2010, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Primar al Orașului Comarnic, Jud. Prahova, cât și calitatea de persoană fizică autorizată „BOTOACĂ I. VASILE DORIAN”. Starea de incompatibilitate a fost identificată și pentru intervalul  10 mai – 12 iulie 2011, perioadă în care acesta a exercitat și funcția de administrator al S.C. DORIAN SMART SOLUTIONS S.R.L. Astfel, BOTOACĂ VASILE-DORIAN nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcția de [...] administrator [...] la societățile comerciale […] calitatea de comerciant persoană fizică”.

2) TRIPO ȘTEFAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 iunie 2008 – 05 februarie 2010, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Primar al Comunei Chișlaz, Jud. Bihor, cât și cea de administrator al S.C. Romkid S.R.L. Astfel, TRIPO ȘTEFAN nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcția de [...] administrator [...] la societățile comerciale”.

3) ȘTEFAN BENONIE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 14 iunie 2012 – 12 februarie 2013, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Primar al Comunei Aninoasa, Jud. Argeș cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Întreprinderii Individuale Ștefan Benonie. Astfel, ȘTEFAN BENONIE nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică”.

4) DAVIDESCU DANIEL BOGDAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 iunie 2008 – 04 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Primar al Comunei Șotrile, Jud. Prahova, cât și funcția de administrator al S.C. VISTIERA COM S.R.L. Astfel, DAVIDESCU DANIEL BOGDAN nu a respectat dispozițiile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcția de [...] administrator [...] la societățile comerciale”.

5) GARCEA IULIAN se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 iunie 2011, întrucât deține, simultan, atât funcția de Viceprimar al Comunei Berlești, Jud. Gorj, cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul GARCEA IULIAN P.F.A. Astfel, GARCEA IULIAN nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică”.

6) MIHĂEȘTEANU MARIN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 07 martie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Viceprimar al Comunei Sprîncenata, Jud. Olt, cât și cea de administrator al S.C. SERAGROMAR PREST S.R.L. Astfel, MIHĂEȘTEANU MARIN nu a respectat dispozițiile art. 88,  alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcția de [...] administrator [...] la societățile comerciale”.

Toate persoanele menționate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepția lui TRIPO ȘTEFAN și a lui MIHĂEȘTEANU MARIN, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Persoana [...] față de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică [...] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 17 iunie 2013


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024