Comunicat - conflict interese administrativ și penal - ANAGNOSTE IANCU - A.P.I.A. Tulcea

14 iunie 2013, 13:34

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese în materie administrativă și penală în cazul lui ANAGNOSTE IANCU, Șef birou în cadrul Centrului Local Baia, Sucursala Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, Județul Tulcea.

ANAGNOSTE IANCU a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Șef birou în cadrul Centrului Local Baia, a aprobat diverse documente prin care s-au realizat beneficii – subvenții în cuantum de 9.392.98 Lei pentru S.C. Agronis 2000 S.R.L. (societate deținută de soacra acestuia și în cadrul căreia soția sa deține funcția de Director economic). Astfel, ANAGNOSTE IANCU a încălcat dispozițiile art. 79 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă […] este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial […] interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice […]”.

Totodată, s-au identificat elemente în sensul existenţei unui conflict de interese prevăzut de art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a aprobării, în perioada 2008 – 2011, de către persoana evaluată, a unor documente prin care s-au realizat beneficii – subvenții în sumă totală de  66.842,33 Lei pentru Sterghiu Nicolae, fermier, cât și pentru S.C. Agronis 2000 S.R.L.

Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ANAGNOSTE IANCU a infracțiunii de conflict de interese.

La data de 03 iulie 2006, ANAGNOSTE IANCU a fost numit în funcția publică de conducere de Șef birou în cadrul Centrului Local Baia, Sucursala A.P.I.A. - Tulcea, prin decizia emisă de NICOLAE STERGHIU, Directorul General al A.P.I.A. - Tulcea.

ANAGNOSTE IANCU a obținut venituri din salarii la funcția de bază de la angajatorul S.C. AGRONIS 2000 S.R.L., societate al cărei acționar majoritar a fost Sterghiu Nicolae până la data de 22 martie 2006.

De asemenea, în anul 2011, S.C. Agronis 2000 S.R.L. s-a subrogat în drepturile fermierului Sterghiu Nicolae, prin preluarea suprafețelor de teren deținute de acesta, devenind, astfel, beneficiară a plăților aferente.

ANAGNOSTE IANCU a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.  ANAGNOSTE IANCU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […].

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 iunie 2013


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024