Raport de audit DELOITTE: A.N.I., model de bună practică la nivel internațional

28 mai 2013, 11:52

Raportul de audit extern independent al activității Agenției Naționale de Integritate pe anul 2012, realizat de compania Deloitte Audit, remarcă faptul că Agenția este percepută ca un model de bună practică la nivel internațional, atât pentru statele în curs de dezvoltare, cât și pentru democrațiile consolidate.

De asemenea, raportul a constatat abordarea modernă a managementului ANI, implementarea a 90% din obiectivele Strategiei de prevenire si combatere a averilor nejustificate, conflictelor de interese si incompatibilitatilor, precum și creșterea numărului de dosare câștigate în instanță.

Misiunea de audit, desfășurată pe parcursul a zece săptămâni, a fost efectuată în conformitate cu Standardele Internaționale privind Serviciile Conexe. Raportul de audit a fost aprobat în unanimitate, fără recomandări, de către membrii Consiliului Național de Integritate în ședința publică din data de 24 mai 2013.

Deloitte Audit a constatat că personalul ANI „are o bună pregătire profesională adecvată complexităţii sarcinilor de realizat”, dar și faptul că „activitatea Inspecției de Integritate se remarcă prin volumul de dosare instrumentate de către inspectorii de integritate, înregistrându-se o medie de peste 200 dosare în lucru / inspector în cursul anului 2012”. Raportul menționează și faptul că „în desfăşurarea activităţii ANI un factor cheie îl reprezintă Sistemul Informatic de Management Integrat al Declaraţiilor de Avere şi Interese (SIMIDAI) care a devenit mai eficient și este folosit cu succes de către inspectorii de integritate”.

Auditorii externi au remarcat faptul că Agenția „a implementat în proporție de 90% recomandările aferente observaţiilor rezultate în urma auditului extern al managementului ANI pentru anii 2009, 2010 și 2011” și nu au identificat „deficienţe în ceea ce priveşte managementul ANI”.

„Conducerea instituţiei a adoptat o abordare modernă, bazată pe elaborarea şi dezvoltarea sistemelor de control managerial în procesul decizional, dovedind totodată eforturi focalizate pe oprtuntăți, independenţă operaţională şi o atitudine pro-activă, asigurând implementarea pe termen scurt mediu și lung a unor obiective clare și coerente asumate de către conducerea Agenţiei”.

În ceea ce privește activitatea Președintelui ANI, Deloitte Audit a concluzionat că „eforturile focalizate pe implementarea unui complex de măsuri de prevenție și conștientizare au condus la rezultate concrete în combaterea corupției prin mijloace administrative, precum și în consolidarea integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”.

„În urma interviurilor susținute cu reprezentanţii structurilor funcţionale ale ANI, a reieșit faptul că atât Preşedintele, cât şi Vicepreședintele şi-au asumat şi îndeplinit atribuţiile specifice prevăzute în legislaţia în vigoare şi în ROF (Regulamentul de Organizare și funcționare – n.n.)”.

În raportul de audit se subliniază faptul că „Agenția Națională de Integritate reprezintă un pilon de bază al Strategiei Naționale Anticorupție 2012 – 2015 [...] Contribuția Agenției la SNA s-a materializat în implicarea activă atât în elaborarea Strategiei, cât și în procesul de evaluare care se va desfășura la nivelul administrației publice centrale și locale, în cadrul ministerelor și a instituțiilor anticorupție”.

În ceea ce privește activitatea departamentului juridic, auditorii au reținut „o creștere cantitativă a numărului de dosare câștigate în instanță”.

Procedurile utilizate de auditori au constat în analiza a 193 dosare de evaluare (eșantion selectat aleatoriu), verificarea implementării a 160 proceduri operaționale actualizate, realizarea a zeci de interviuri cu angajații și managementul instituției etc.

Auditul extern al managementului ANI a fost realizat în conformitate cu cerința prevăzută de art. 32, alin. (1) din Legea nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea ANI, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

Raportul de audit extern independent a fost publicat pe pagina de Internet a Agenției, la adresa: http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Audit/2013-05_RaportFinal_AuditulExtern_AlManagANI_PtrAnul2012_RO.pdf

AGENTIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 28 mai 2013


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024