Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

26 august 2009, 11:07

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, a constatat faptul că doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA s-a aflat, în perioada 17.01.2006 - 18.06.2008, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut concomitent atât calitatea de funcţionar public în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, cât şi calitatea de asociat unic şi administrator al SOCIETĂŢII PROFESIONALE DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L. din Iaşi.

La data de 02.03.2009, Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată de către Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate în care se află doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA, funcţionar public în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi.

Prin sesizarea sus-menţionată, se aduce la cunoştinţa Agenţiei Naţionale de Integritate că doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA deţine atât calitatea de funcţionar public la Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, cât şi cea de asociat unic (începând cu data de 17.01.2006) şi administrator al SOCIETĂŢII PROFESIONALE DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L, situaţie ce contravine prevederilor legale în vigoare. Potrivit Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ”calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum  şi cu funcţiile de demnitate publică”, iar ”funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează, respectiv în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată”. De asemenea, conform art. 56, alin.(1) şi (2) din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, “Calitatea de functionar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică, cu excepția calităţii de cadru didactic şi nu pot fi deţinute funcţii în regiile autonome, societăţile comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ ”.

În temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, şi luând în considerare faptul că funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, sunt obligaţi să completeze şi să depună declaraţii de avere şi de interese, s-a procedat la verificarea prealabilă, fiind analizate documentele depuse prin sesizare, inclusiv declaraţia de interese a doamnei ÎNSURĂŢELU CECILIA, rezultând următoarele:

1. începând cu data de 17.01.2006, doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA a fost numită în funcţia publică de consilier juridic la Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi;

2. doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA a îndeplinit, începând cu 22.02.2008, funcţia publică de Șef serviciu al Serviciului Verificarea Legalităţii, Aplicării Actelor Normative, Contencios Administrativ şi Urmărirea Aplicării Actelor cu Caracter Reparatoriu, din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi;

3. la data de 25.02.2008, doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA a fost împuternicită, până la ocuparea prin concurs, să exercite temporar atribuţiile funcţiei publice de conducere - Director executiv al Direcţiei Juridice din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi;  

4. în urma susţinerii, în perioada 17 - 18 iunie 2008, a concursului pentru ocuparea funcţiei publice de     conducere - de Director executiv al Direcţiei Juridice din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA a fost numită, începând cu data de 1 iulie 2008, în această poziţie;

5. în declaraţia de interese, depusă la data de 26.05.2008, doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA a declarat situaţii neconforme cu realitatea. La rubrica nr. 1, ce face referire la calitatea de asociat sau acţionar la societăţi comerciale, companii/societăţi naţionale, instituţii de credit, grupuri de interes economic, precum şi membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, nu a declarat calitatea de asociat unic la SOCIETATEA PROFESIONALĂ DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L., cu sediul în Municipiul Iaşi. De asemenea, la rubrica nr. 2, ce face referire la calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control ale societăţilor comerciale, regiilor autonome, companiilor/societăţi naţionale, instituţiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociaţiilor sau fundaţiilor sau al altor organizaţii neguvernamentale, nu a menţionat calitatea de administrator pe care o deţine în cadrul aceleiaşi societăţi profesionale.

Întrucât, în urma verificării prealabile, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, la data de 04.03.2009, în temeiul art. 45, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicată,   s-a procedat la declanşarea procedurii de verificare propriu-zisă a stării de incompatibilitate între funcţia publică şi, calităţile de asociat unic şi respectiv, administrator al unei societăţi comerciale deţinute de către doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de 10.03.2009, prin care doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA a fost informată despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese şi regimul juridic al incompatibilităţilor. Ca urmare a faptului că aceasta nu s-a prezentat la oficiul poştal în vederea ridicării corespondenţei, s-a procedat la transmiterea unei noi înştiinţări, la data de 09.04.2009, pentru care, un membru al familiei persoanei verificate, a semnat confirmarea de primire.

Din datele puse la dispoziţie de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele:

- doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA este asociat unic, cu un procent de participare la beneficii şi pierderi de 100%;

- doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA deţine funcţia de administrator al SOCIETĂŢII PROFESIONALE DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L;

- SOCIETATEA PROFESIONALA DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L. a funcţionat în perioada 14.01.2005 - 18.06.2008 (suspendarea activităţii).

Doamna  ÎNSURĂŢELU CECILIA nu a efectuat de la data de 17.01.2006 - momentul numirii în funcţia publică - şi până la 18.06.2008 - când a fost suspendată activitatea societăţi comerciale, niciun demers pentru a ieşi din starea de incompatibilitate în care se afla, deşi, potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, avea posibilitatea legală să facă acest lucru.
Astfel, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 144/2007, republicată, coroborate cu prevederile Legii nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, s-a constatat faptul că, în perioada 17.01.2006-18.06.2008, doamna ÎNSURĂŢELU CECILIA s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât funcţia publică este incompatibilă cu calitatea de asociat unic şi administrator al unei societăţi.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, republicată, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

“În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.
  
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 august 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024