Comunicat - conflict de interese în materie administrativă - BĂNUȚ ALEXANDRU

25 martie 2013, 10:21

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către BĂNUȚ ALEXANDRU, Director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Tulcea.

(conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, BĂNUȚ ALEXANDRU fiind informat, la datele de 19.12.2011, 08.11.2012 și 04.12.2012 despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 19.12.2012, BĂNUȚ ALEXANDRU  a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către BĂNUȚ ALEXANDRU în perioada 25.05.2009 - 18.06.2012, ca urmare a semnării, aprobării și avizării, în calitate de Director coordonator și Director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Tulcea, a ordinelor de misiune, referatelor și autorizațiilor acordate societăților ZET VINAGRA S.R.L. (societate în cadrul căreia soția și fiul acestuia dețin calitatea de asociat și administrator) și ZET SELLER S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deține calitatea de asociat, iar fiul său deține calitatea de administrator), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 79, alin. (1) și (2)  din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

La data de 25.05.2009, BĂNUȚ ALEXANDRU a fost numit în funcția publică de conducere de Director coordonator în cadrul Direcţiei Regionale Pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi – Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Galați. În perioada 01.10.2010 - 18.06.2012, BĂNUȚ  ALEXANDRU a fost numit temporar în funcția publică de conducere de Director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Tulcea.

Începând cu data de 17.10.2005, BĂNUȚ ALEXANDRU deține calitatea de asociat în cadrul S.C. ZET SELLER S.R.L.,  iar  BĂNUȚ BOGDAN, fiul acestuia, deține funcția de administrator începând cu data de 21.09.2009.

BĂNUȚ MAGDALENA, soția acestuia, deține, în cadrul ZET VINAGRA S.R.L., calitatea de asociat și administrator unic începând cu data de 01.06.1993, iar BĂNUȚ BOGDAN deține calitatea de asociat începând cu data de 28.09.2009.

Interesul lui BĂNUȚ ALEXANDRU constă în faptul că, din veniturile și cifra de afaceri obținută din activitatea societăților ZET VINAGRA S.R.L. și ZET SELLER S.R.L., sunt asigurate atât plăţile aferente indemnizaţiilor administratorilor, cât şi plăţile eventualelor dividende către asociaţi.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece, potrivit prevederilor art. 79, alin. (1) și (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei:

”(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial;
b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.
(2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă”.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 25 martie 2013


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024