Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare

14 august 2009, 12:29

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul PETRE IONEL, Consilier local în cadrul Primăriei Comunei Tomnatic, Judeţul Timiş, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

Agenția Naţională de Integritate a fost sesizată de Primăria Comunei Tomnatic cu privire la faptul că domnul PETRE IONEL, Consilier local în cadrul Primăriei Com Tomnatic, Judeţul Timiş, nu a completat şi depus în termenul prevăzut de art. 42, alin. (2) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, declaraţiile de avere şi de interese aferente anului 2007, în consecinţă, acesta a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în cuantum de 500 Lei.

În temeiul Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care se precizează faptul că aleşii locali sunt obligaţi să-şi depună declaraţii de avere şi de interese, s-a procedat la verificarea respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire), din data de 26.01.2009, confirmarea de primire fiind semnată în data de 28.01.2009, prin care domnul PETRE IONEL a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma analizării datelor şi informaţiilor primite de la instituţiile abilitate şi a comparării acestora cu datele menţionate în declaraţiile de avere şi de interese ale domnului PETRE IONEL pentru anul fiscal 2007, trimise de Primăria Comunei Tomnatic în urma solicitării noastre, au rezultat următoarele:

1. La cap VII, “Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat” (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare), nu a făcut nicio menţiune;

2. În urma solicitării noastre, Administraţia Finanţelor Publice Sânnicolau Mare ne-a transmis faptul că domnul  PETRE IONEL a realizat un venit net, în anul 2007, în cuantum de 4.500 Lei, fapt neprecizat în declaraţia de avere;

3. La Cap. 1, “Asociat sau acţionar la societăţi comerciale; companii/societăţi naţionale, instituţii de credit, grupuri de interes economic, precum şi membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale” şi Cap. 2, “Calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control ale societăţilor comerciale, regiilor autonome, companiilor/societăţi naţionale, instituţiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociaţiilor sau fundaţiilor sau altor organizaţii neguvernamentale”, nu a făcut nicio menţiune;

4. Din răspunsul primit de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului rezultă că domnul PETRE IONEL a deţinut calitatea de asociat şi funcţia de administrator la S.C. LA STRUNGARUL S.R.L. până la data de 12.04.2006, când s-a retras din funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic la societatea mai sus amintită.

Având în vedere faptul că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul PETRE IONEL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, Timiş.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 august 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024