Precizări privind afirmațiile domnului CRIN ANTONESCU, Președintele Senatului României

8 februarie 2013, 16:25

Luând în considerare afirmațiile domnului CRIN ANTONESCU, Președintele Senatului României, exprimate în mass-media, referitoare la așa-zisele favoritisme politice în privința cazurilor instrumentate de Agenția Națională de Integritate, precum și acreditarea ideii că Agenția este instanță de judecată1, în contextul dezbaterii publice a proiectului de lege privind modificarea Statutului deputaților și senatorilor, pentru o corectă și completă informare a opiniei publice, Agenția face următoarele precizări:

Având în vedere faptul că acuzațiile Președintelui Senatului, domnul Crin Antonescu, nu au fost însoțite de dovezi concrete care să susțină veridicitatea acestora, ele pot fi interpretate ca un mod de a pune o presiune politică nejustificată asupra inspectorilor de integritate. În același timp, acestea pot induce în eroare opinia publică referitor la activitatea Agenției Naționale de Integritate, care este investită prin lege să desfășoare activități în interesul cetățenilor.

Acuzațiile sunt contrazise de Rapoartele de audit extern independent al managementului și activității A.N.I.2, care au fost aprobate fără recomandări și înaintate Senatului României de către Consiliul Național de Integritate, organism reprezentantiv aflat sub control parlamentar, având rol de garant al independenţei şi, totodată, de supervizor al activităţii A.N.I. și care are în componență reprezentanți ai tuturor partidelor politice precum și ale altor instituții.

În conformitate cu prevederile legale, Rapoartele de audit extern independent reprezintă singurele documente care evaluează și certifică dezvoltarea proceselor manageriale și activității specifice Agenției Naționale de Integritate, instituție administrativă autonomă, potrivit dispozițiilor art. 116, alin. 2 din Constituția României și care își desfășoară activitatea în conformitate cu principiile legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, a dreptului la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii.

Pentru lămurirea oricăror acuzații sau suspiciuni proferate în mass-media, Agenția Națională de Integritate solicită Președintelui Senatului să se adreseze, conform prevederilor legale, în mod instituțional, Consiliului Național de Integritate.

În ceea ce privește acreditarea ideii că Agenția Națională de Integritate s-ar substitui instanțelor de judecată în exercitarea atribuțiilor ce-i revin și că actele emise de Agenție nu sunt supuse controlului judecătoresc, conform legii și a Constituției României, precizăm următoarele:

Toate actele Agenției Naționale de Integritate sunt supuse controlului judecătoresc al instanțelor de control-administrativ, cu respectarea regimului juridic de contestare a actelor administrative. În prezent, Agenția Națională de Integritate are pe rolul instanțelor de judecată un număr de aprox. 3200 dosare3, având ca obiect contestații împotriva rapoartelor de evaluare emise de A.N.I. Au fost finalizate definitiv și irevocabil un număr de 1683 acte care intră în sfera de competență a Agenției, din care au fost câștigate un număr de 1415 dosare (84%).

Numai în situația în care persoana evaluată nu contestă în instanță, în termenul legal, actul Agenției Naționale de Integritate, acesta devine definitiv în termen de 15 zile de la comunicare și luarea la cunoștință de către persoana evaluată, conform Legii 176/2010 și a jurisprudenței instanțelor de judecată. Pentru exemplificare, menționăm faptul că procedura de contestare este similară cu cea aplicabilă pentru orice act administrativ emis de alte autorități, precum Agenția Națională de Administrare Fiscală, Poliția Rutieră etc. În situația în care actele nu sunt contestate, executarea lor devine obligatorie, având în vedere faptul că sunt emise de autorități investite prin lege cu prerogative de putere publică.

Potrivit principiului independenţei operaţionale stipulat de art. 15, alin. 3 din Legea nr. 144/2007, „preşedintele, vicepreşedintele şi inspectorii de integritate nu vor solicita sau primi dispoziţii referitoare la evaluările privind averea persoanelor, conflictele de interese şi incompatibilităţile de la nicio autoritate publică, instituţie sau persoană".

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 08.02.2013

1 Necontestarea actului emis de Agenție conduce la rămânerea definitivă a acestuia, așa cum a reținut și Curtea Constituțională în Decizia nr. 54/2011: „constatarea stării de incompatibilitate a lui Teodor Victor Alistar a rămas definitivă la data de 7 august 2009, acesta necontestând actul Agenției Naționale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanța competentă”. În conformitate cu dispozițiile art. 147, alin. (4) din Constituția României, acestea sunt general obligatorii.
2 http://integritate.eu/home/audit-extern.aspx
3 Dosare aflate pe rolul instanței privind regimul juridic al conflictului de interese și incompatibilităților, dobândirea nejustificată a averii, sancțiuni contravenționale etc.


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024