Comunicat - conflict de interese și infracțiuni de corupție - LARION CÎMPEANU IOANA

8 noiembrie 2012, 13:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție și fals în declarații de către LARION CÎMPEANU IOANA, funcționar public în cadrul Compartimentului Situaţii de Urgenţă din Primăria Comunei Doiceşti (Judeţul Dâmboviţa).

(conform prevederilor legii Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, iar, potrivit dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, LARION CÎMPEANU IOANA fiind informată, la data de 13.02.2012 (confirmare de primire din data de 22.02.2012), 04.07.2012, respectiv la 30.07.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În urma evaluărilor demarate la data de 24.01.2012, s-au constatat următoarele:

Încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție și fals în declarații de către LARION CÎMPEANU IOANA, consilier superior în cadrul Compartimentului Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Comunei Doiceşti (Judeţul Dâmboviţa).

LARION CÎMPEANU IOANA, în calitate de consilier superior în cadrul Compartimentului Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Comunei Doiceşti (Judeţul Dâmboviţa), respectiv de Președinte al Comisiei de evaluare din cadrul Primăriei Comunei Doiceşti, a participat, în perioada aprilie – mai 2011, la lucrările pentru atribuirea contractelor de achiziție publică de lucrări “Extindere reţea alimentare cu apă, comuna Doiceşti, judeţul Dâmboviţa”.

Urmare a procedurii de achiziție publică, a fost stabilit ofertantul câştigător S.C. POTENTIAL CONS S.R.L. Târgovişte, societate în care LARION CÎMPEANU BOGDAN, fiul lui LARION CÎMPEANU IOANA, deținea  funcţia de tehnician constructor, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

În declarația de confidențialitate și imparțialitate, completată la data de 03.05.2011, LARION CÎMPEANU IOANA a declarat faptul că nu are niciun interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul desfăşurării procesului de achiziție publică, fapt ce nu corespunde realității și constituie indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 292 din Codul Penal.

La data de 07.02.2011, LARION CÎMPEANU IOANA a fost numită în funcția publică de consilier superior în cadrul Compartimentului Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Comunei Doiceşti, Judeţul Dâmboviţa.

De asemenea, prin Dispoziția nr. 37/24.02.2011, LARION CÎMPEANU IOANA a fost desemnată ca, începând cu data de 01.03.2011, să răspundă de atribuirea contractelor de achiziţie publică de lucrări “Extindere reţea alimentare cu apă, comuna Doiceşti, judeţul Dâmboviţa”.

Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse următoarele măsuri:

- sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către LARION CÎMPEANU IOANA, în calitate de consilier superior în cadrul Compartimentului Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Comunei Doiceşti (Judeţul Dâmboviţa), respectiv Președinte al Comisiei de evaluare din cadrul Primăriei Comunei Doiceşti, a infracțiunii de conflict de interese și fals în declarații, prevăzută și pedepsită de Codul Penal al României, precum şi a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție;
 
- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 8 noiembrie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024