Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

5 august 2009, 10:15

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare, a constatat faptul că domnul PANDELE Sorin Andi se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine şi exercită concomitent atât funcţia de deputat în Parlamentul României, cât şi funcţia de administrator la mai multe societăţi comerciale.

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispoziţiile art. 3, alin. (2) din Legea 144/2007, cu modificările și completările ulterioare, în urma publicării în data de 20.05.2009, de către Academia Caţavencu, a articolului “Sorin Andi Pandele (deputat PD-L) e administrator de firme, deci incompatibil cu deputăţia”. Potrivit acestui articol, PANDELE Sorin Andi ar fi încălcat dispoziţiile legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese şi regimul juridic al incompatibilităţilor.

În temeiul Legii nr. 144/2007 cu modificările şi completările ulterioare, s-a procedat la verificarea prealabilă, rezultând indicii temeinice referitoare la faptul că domnul Pandele Sorin Andi deţine în prezent atât calitatea de deputat în Parlamentul României, cât şi calitatea de administrator al unor societăţi comerciale.        
        
Procedura de înştiinţare a persoanei verificate, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de de 03.07.2009. Astfel, domnul PANDELE Sorin Andi a fost înştiinţat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese şi regimul juridic al incompatibilităţilor, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Având în vedere reglementările legislative, întrucât, în urma verificării prealabile, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, în temeiul art. 43, alin. (1) din  Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, s-a procedat la verificarea stării de incompatibilitate între calitatea de deputat şi funcţia de administrator al unor societăţi comerciale.

Domnul PANDELE Sorin Andi a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, în data de 20.07.2009, pentru a lua cunoştinţă de rezultatul verificărilor efectuate, dar, până la data întocmirii actului de constatare, acesta nu a dat curs invitaţiei şi nu şi-a exercitat dreptul de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare. 

În urma analizării datelor şi a informaţiilor comunicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele:

- domnul PANDELE Sorin Andi exercită în prezent mandatul de deputat pentru perioada 2008 – 2012;

- începând cu data de 04.02.1994, domnul PANDELE Sorin Andi deţine calitatea de administrator al S.C. RO INTERMEDIA SERV S.R.L.;

- începând cu data de 10.11.2003, domnul PANDELE Sorin Andi deţine calitatea de administrator al S.C. DALIEMA XXI S.R.L.
 
Astfel, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 144/2007 cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, s-a constatat faptul că domnul PANDELE Sorin Andi se află în stare de incompatibilitate, întrucât calitatea de deputat este incompatibilă cu cea de administrator la societăţi comerciale.

Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003, domnul PANDELE Sorin Andi ar fi putut pune capăt stării de incompatibiliate prin renunţarea la una din funcţiile care generează această situaţie dar, până în prezent, nu a făcut demersuri în acest sens.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, cu  modificările  şi  completările  ulterioare, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

“În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 05 august 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024