Comunicat - solicitare aplicare cu celeritate a sancțiunilor prevăzute de lege - Mircea Diaconu

23 octombrie 2012, 11:15

Agenția Națională de Integritate solicită Senatului României aplicarea cu celeritate a sancțiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea din funcție a senatorului Mircea Diaconu.

Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităților afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, cât și percepția cetățenilor asupra domniei legii și a statului de drept.

Precizăm faptul că Decizia Înaltei Curții de Casație și Justiție prin care a fost menținut ca temeinic și legal Raportul de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă și irevocabilă în urmă cu mai bine de patru luni, la data de 19.06.2012.

De asemenea, menționăm faptul că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcție eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 – „persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [...], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NATIONALĂ DE INTEGRITATE, 23 octombrie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024