Comunicat - conflict de interese, infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție - VASILE CEPOI

25 septembrie 2012, 09:57

Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, de către VASILE CEPOI, în calitate de fost Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, în prezent, Ministru al Sănătății.

(potrivit dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, VASILE CEPOI fiind informat, la data de 12.05.2011, respectiv, data de 09.08.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 03.09.2012, VASILE CEPOI, însoțit de apărătorul ales, s-a prezentat la sediul Agenției Naționale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. Totodată, acesta a depus la dosar un punct de vedere.

VASILE CEPOI a deținut, în cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, funcțiile de Director executiv (în perioada 27.03 – 25.05.2009) și Director coordonator (26.05.2009 – 16.08.2010). Începând cu 08.09.2010, lui VASILE CEPOI i-au fost delegate atribuțiile și responsabilitățile specifice funcției publice de conducere vacante de Director executiv. Ulterior, la 04.11.2010, acesta a fost numit în funcția publică de conducere de Director executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, în urma unui concurs. VASILE CEPOI a deținut această funcție până la data numirii în funcția de Ministru al Sănătății.

În urma evaluărilor demarate la data de 27.04.2011, s-au constatat următoarele:

- indicii privind posibila săvârșire de către VASILE CEPOI, în calitate de fost Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, în prezent, Ministru al Sănătății, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

În calitate de Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, VASILE CEPOI a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul ”Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, VASILE CEPOI, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația AMFITEATRU și de la partenerii: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L.

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația AMFITEATRU (beneficiar), alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L.

Beneficiul patrimonial obținut de VASILE CEPOI, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440 €).

În cadrul Proiectului ”Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POSDRU), VASILE CEPOI a deținut următoarele calități:

- Manager de proiect (numit în funcție la data de 01.09.2010 și înlocuit din funcție la 26.10.2010);

- Director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011);

- Trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 și 01.10.2011 – 31.03.2012).

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârşire de către VASILE CEPOI, în prezent, Ministrul Sănătății, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 25 septembrie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024