Precizări privind articolul publicat pe Portalul ROMANIA CURATĂ, joi, 20.09.2012

24 septembrie 2012, 16:20

Având în vedere solicitările formulate de mass-media în baza Legii nr. 544/2001 cu privire la articolul „Judecător CCR incompatibil: are două funcții de conducere la Facultatea de Drept”, publicat pe Portalul ROMANIA CURATĂ, joi, 20.09.2012, pentru o corectă și completă informare a opiniei publice, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:

Nu este o incompatibilitate expres prevăzută de lege deținerea funcției de decan cu cea de director de școală doctorală, în cazul domnului Tudorel TOADER, Judecător în cadrul Curții Constituționale a României.

Conform art. 258 din Legea educației naționale nr. 1/2011, studiile universitare de doctorat dispun, în cadrul instituțional al I.O.S.U.D. (instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat), de sisteme proprii și specifice de conducere și administrare a programelor de studii de cercetare, inclusiv la nivelul școlilor doctorale.

De asemenea, art. 14 din Hotărârea de Guvern nr. 681/2011 privind Codul studiilor de doctorat face referire la asimilarea funcției de director de departament cu cea de director de școală doctorală, în același mod în care la art. 12 din același act normativ se reglementează faptul că modul de funcționare al școlii doctorale este similar cu cel al departamentului din cadrul instituției de învățământ superior.

Astfel, în structura unei instituții de învățământ superior, o școală doctorală are un rang egal cu cel al unui departament.

Regimul incompatibilităților incident în speță este cel reglementat de legea aplicabilă instituției publice în care persoana își desfășoară activitatea.

În conformitate cu principiul de drept potrivit căruia „unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem” (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus), se poate stabili ca fiind o stare de incompatibilitate numai acea situație expres prevăzută de legea în vigoare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 24 septembrie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024