Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

31 iulie 2009, 11:00

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 31 iulie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul ANDRUHOVICI CRISTIAN-DUMITRU, fost secretar personal al Ministrului Transporturilor în perioada 2005-2008, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia s-a sesizat din oficiu, în urma articolului "Consilierii şi secretarii lui Orban s-au umplut de fiţe fiscale", apărut în săptămânalul “ACADEMIA CAŢAVENCU”. Potrivit articolului, domnul Andruhovici Cristian-Dumitru nu ar fi respectat dispoziţiile legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese.

Ca urmare a analizării declaraţiilor de avere şi de interese depuse de către Andruhovici Cristian-Dumitru în perioada 2005-2008 şi a comparării acestora cu informaţiile solicitate instituţiilor competente, s-a constatat faptul că acesta a completat şi depus spre înregistrare declaraţii de avere ce nu corespund adevărului, întrucât datele menţionate sunt inexacte şi incomplete, după cum urmează:

- în declaraţia de avere datată 15.06.2006, depusă pentru anul fiscal 2005, acesta nu face nicio menţiune la rubrica aferentă veniturilor obţinute, deşi, în realitate, obţinuse venituri de 2.081 lei, reprezentând venituri din salariile obţinute în calitate de secretar personal al Ministrului Transporturilor, şi de 1.061 lei, reprezentând venit din remuneraţiile obţinute în calitate de angajat al Primăriei Municipiului Bucureşti;

- în declaraţia de avere datată 18.04.2007, depusă pentru anul fiscal 2006, nu face referire la veniturile realizate în ultimul an fiscal încheiat, deşi, în realitate, acesta a obţinut venituri în cuantum de 8.992 lei, ca urmare a îndeplinirii funcţiei de secretar personal al Ministrului Transporturilor, şi venituri de 9.009 lei, reprezentând venit din salarii obţinute în calitate de inspector învăţământ la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.

- în declaraţia de avere depusă pentru anul fiscal 2007, la data de 26.05.2008, la rubrica nr. VII: “Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat”, domnul Andruhovici Cristian-Dumitru face menţiunea: "conform FF1+FF2". În fapt, acesta a realizat venituri de 8.992 lei, în calitate de secretar personal al Ministrului Transportului, 23.274 lei, în calitate de inspector învăţământ la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A, 9.911 lei, reprezentând indemnizaţie de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, precum şi venituri de 9.649 lei, reprezentând indemnizaţii de membru în Consiliul de Administraţie al METROREX S.A.

- în declaraţia de avere depusă la încetarea raporturilor de serviciu, la data de 19.12.2008, acesta a declarat că a obţinut următoarele venituri neconforme cu realitatea:

● 12.000 lei, reprezentând venit din salarii obţinute în calitate de secretar personal al Ministrului Transportului, deşi, în realitate, a obţinut 13.085,

● 24.025 lei, reprezentând venit din salarii, obţinut pentru prestarea serviciului de inspector învăţământ în cadrul Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A, deşi, în realitate, acesta a obţinut 23.274 lei,

● 20.000 lei, reprezentând indemnizaţii obţinute pentru participarea ca membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, deşi, în realitate, a obţinut 18.942 lei,

● 20.000 lei, reprezentând indemnizaţii obţinute pentru participarea ca membru în Consiliul de Administraţie al METROREX S.A., în realitate, acesta obţinând o sumă de 16.601 lei.

Aceste aspecte constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul Andruhovici Cristian-Dumitru a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 31 iulie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024