Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul lui NEAMȚU MIHALACHE

25 iunie 2012, 10:56

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către NEAMȚU MIHALACHE, Primar al Comunei Rasova, Județul Constanța.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, NEAMȚU MIHALACHE fiind informat, la data de 02.04.2012 (confirmare de primire din data de 05.04.2012), respectiv, data de 07.05.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În urma evaluărilor demarate la data de 13.09.2011, s-au constatat următoarele:

NEAMȚU MIHALACHE s-a aflat, în perioada 18.06.2008 – 24.04.2012, în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Primar al Comunei Rasova (Județul Constanța), cât și calitățile de administrator în cadrul S.C. DANUBIU SAT TV S.R.L., de reprezentant în cadrul “Întreprinderii Familiale Neda Iuliana Mădălina”, precum și pe cele de administrator și Președinte al Consiliului de administrație în cadrul S.C. Ovidunărea Cooperativă Agricolă, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) și lit. g) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

La data de 18.06.2008, a fost validat mandatul lui NEAMȚU MIHALACHE, de Primar al Comunei Rasova, Județul Constanța.
În perioada 13.12.2004 – 26.01.2011, NEAMȚU MIHALACHE a deținut funcția de administrator în cadrul S.C. DANUBIU SAT TV S.R.L.
În perioada 26.04.2002 – 01.03.2012, a deținut calitatea de reprezentant în cadrul “Întreprinderii Familiale Neda Iuliana Mădălina”.
În perioada 13.12.2007 – 24.04.2012, NEAMȚU MIHALACHE a deținut funcțiile de administrator și Președinte al Consiliului de administrație în cadrul S.C. OVIDUNĂREA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit prevederilor art. 87, alin. (1), lit. d) și lit. g) din  Legea nr. 161/2003, „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: (...) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”, respectiv “calitatea de comerciant persoană fizică”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 25 iunie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024