Comunicat - incompatibilitate si infracțiuni asimilate faptelor de corupție - MOROZ Trăian Octavian

21 mai 2012, 11:57

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților și indicii referitoare la posibila săvârșire de către MOROZ Trăian Octavian, inspector asistent în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, a unor infracțiuni asimilate faptelor de corupție.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, MOROZ Trăian Octavian fiind informat, la data de 07.11.2011 (confirmare de primire din data de 11.11.2011), respectiv la data de 29.02.2012 (confirmare de primire din data de 06.03.2012), despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 21.03.2012, MOROZ Trăian Octavian a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor demarate la data de 17.11.2010, s-au constatat următoarele:

1. MOROZ Trăian Octavian, inspector asistent în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01.01.2007-27.10.2011, deoarece a desfășurat prin S.C. Prestige MT S.R.L., societate în cadrul căreia deține calitatea de asociat, programe de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă pentru personalul unităților în cadrul cărora acesta a derulat - conform atribuțiilor de serviciu - activități de monitorizare și de control, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 94 și art. 96 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

MOROZ Trăian Octavian exercită, începând cu data de 01.11.2000, funcția de inspector asistent în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Satu Mare.

Conform fișei postului, principalele atribuții ale lui MOROZ Trăian Octavian sunt următoarele:

- constată și sancționează contravențiile la normele de igienă, conform legii, la nivel județean;

- efectuează controlul unităților, pe tematica participării angajaților la cursurile de igienă obligatorii;

- respectă și aplică principiile de etică și deontologie profesională;

- păstrează confidențialitatea privind iminența inspecției sanitare înainte de începerea propriu-zisă a acesteia, și confidențialitatea datelor pe care unitățile inspectate le pun la dispoziție;

- prescrie unităților controlate măsuri de remediere, cu stabilirea de termene și responsabilități;

- verifică aplicarea legislației Uniunii Europene în domeniul sănătății publice.

MOROZ Trăian Octavian a deținut, în perioada 18.11.1992 - 12.08.2003, funcția de administrator, iar, în perioada 18.11.1992 - 27.10.2011, calitatea de asociat în cadrul S.C. Prestige MT S.R.L.

Începând cu data de 04.12.2006, S.C. Prestige MT S.R.L. a fost autorizată să desfășoare programe de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă. În perioada 2007 – 2011, au beneficiat de cursurile de instruire organizate de către S.C. Prestige MT S.R.L. un număr de  4.252 persoane.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit prevederilor art. 94 și art. 96 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ”funcţionarii publici (…) pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public (…), potrivit fişei postului” iar, ”funcţionarii publici care, în exercitarea funcţiei publice, au desfăşurat activităţi de monitorizare şi control cu privire la societăţi comerciale sau alte unităţi cu scop lucrativ (…) nu pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu pot acorda consultanţă de specialitate la aceste societăţi timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici”.

2. indicii referitoare la posibila săvârșire de către MOROZ Trăian Octavian, inspector asistent în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, a unor infracțiuni asimilate faptelor de corupție, deoarece, în calitate de funcționar public cu atribuții de control, s-a folosit de informațiile deținute în virtutea prerogativelor funcției, informații confidențiale obținute în urma desfășurării  activității de control la societăți comerciale unde există personal care trebuie să beneficieze obligatoriu, conform prevederilor legale, de cursuri de igienă.

Mai mult, prin intermediul activităților de control efectuate, MOROZ Trăian Octavian a avut posibilitatea de a face în mod direct publicitate S.C. Prestige MT S.R.L., societate în cadrul căreia deține calitatea de asociat.

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către  MOROZ Trăian Octavian, a unor infracțiuni asimilate faptelor de corupție.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 21 mai 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024