Comunicat - incompatibilitate și conflict de interese administrativ și penal - SĂRARU Dan Cătălin

21 mai 2012, 10:57

Agenția Națională de Integritate a constatat, în cazul lui SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa (Judeţul Vâlcea), în urma procedurilor de evaluare, următoarele:

- încălcarea regimului juridic al incompatibilităților;

- încălcarea regimului juridic conflictului de interese în materie administrativă;

- indicii referitoare la posibila săvârșire a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României și a unor fapte de corupție.

(conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative", iar, potrivit dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv").

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, SĂRARU Dan Cătălin fiind informat, la data de 04.07.2011 (confirmare de primire din data de 08.07.2011), 03.10.2011 (confirmare de primire din data de 07.10.2011), 07.10.2011 (confirmare de primire din data de 13.10.2011), 11.01.2012 (confirmare de primire din data de 16.01.2012), respectiv la data de 28.03.2012 (confirmare de primire din data de 02.04.2012), despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. SĂRARU Dan Cătălin a depus la dosarul de evaluare mai multe puncte de vedere.

În urma evaluărilor demarate la data de 25.05.2011, s-au constatat următoarele:

1. SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, se află, începând cu data de 18.06.2008, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, şi calitatea de asociat unic la S.C. ROMSAGEMIS S.R.L. Şirineasa, şi de reprezentant al Comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. APAVIL S.A. Vâlcea, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. e) şi f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

SĂRARU Dan Cătălin se află în exercitarea celui de-al treilea mandat consecutiv de Primar al Comunei Şirineasa (2000 – 2004, 2004 – 2008 și 2008 – 2012).

Începând cu data de 24.03.1997, SĂRARU Dan Cătălin deţine calitatea de asociat unic la S.C. ROMSAGEMIS S.R.L. Şirineasa.

SĂRARU Dan Cătălin este reprezentantul Comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. APAVIL S.A. Vâlcea începând cu data de 30.09.2008.

S.C. APAVIL S.A. Vâlcea este o societate comercială pe acțiuni, de interes local, în care acționari sunt un număr de 46 de localități din județul Vâlcea, având ca obiect furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare pentru autoritățile locale asociate.

2. Încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a încheiat, emis şi aprobat un număr de 12 dispoziţii de încadrare, 12 contracte individuale de muncă privind angajarea fiului său, Săraru Ioan Cătălin, în cadrul Primăriei Comunei Şirineasa şi 2 a contracte de prestări servicii, în valoare de 14.500 Lei, cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vâlcea în perioada în care deținea calitatea de reprezentant al Asociației Sportive Șirineasa, afiliată Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea, încălcând, astfel, prevederile art. 71 şi art. 76, alin (1)  din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare.

SĂRARU Dan Cătălin a deținut, în cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea, funcțiile de membru al Comisiei de cenzori (2001-2003), reprezentant al echipelor de Liga a V-a în Comitetul Executiv (2003 - 2007), reprezentant al Asociaţiei Sportive Şirineasa – membru afiliat (echipa de fotbal).

Începând cu data de 03.12.2010, exercită funcția de Vicepreședinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea.

În cadrul Asociației Sportive Șirineasa, SĂRARU Dan Cătălin a exercitat funcția de Preşedinte şi calitatea de asociat, de la înfiinţare (2001) şi până la data de 10.03.2011.

3. indicii referitoare la posibila săvârșire de către SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României și a unor fapte de corupție,  ca urmare a încheierii unui contract de arendare a unei suprafețe de teren de 164 ha din izlazurile comunale (dintr-o suprafață totală deținută de Comuna Şirineasa, de 207 ha), între Primăria Comunei Şirineasa și SĂRARU D. Ion, tatăl lui SĂRARU Dan Cătălin, respectiv a contractului de prestări servicii, încheiat între Primăria Comunei Şirineasa și Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vâlcea - în cadrul căreia exercită funcția de Vicepreședinte.

Având în vedere cele de mai sus, s-au dispus următoarele:

- sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către de către SĂRARU Dan Cătălin, Primar al Comunei Şirineasa, a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României și a unor fapte de corupție;

- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 21 mai 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024