Comunicat - infracțiunea de conflict de interese - COTIGĂ Despina Mihaela

28 martie 2012, 10:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, următoarele:

- indicii referitoare la posibila săvârșire de către COTIGĂ DESPINA MIHAELA, Director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj, a infracțiunii de conflict de interese, faptă prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României;

- indicii referitoare la posibila săvârșire de către COTIGĂ DESPINA MIHAELA, Director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj, a infracțiunilor asimilate faptelor de corupție, prevăzute și pedepsite de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

(conform dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, “conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, COTIGĂ DESPINA MIHAELA fiind informată la data de 07.11.2011 (confirmare de primire din data de 11.11.2011) despre declanșarea procedurii de evaluare. La data de 19.01.2012 (confirmare de primire din data de 25.01.2012), lui COTIGĂ DESPINA MIHAELA i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 07.02.2012, COTIGĂ DESPINA MIHAELA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor demarate la data de 07.11.2011, s-au constatat următoarele:

1. indicii referitoare la posibila săvârşire de către COTIGĂ DESPINA MIHAELA a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzute și pedepsite de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, ca urmare a faptului că, în calitate de Director al Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților Dolj, a semnat două contracte și un act adițional, în valoare totală de  527.202 Lei, în cadrul Proiectelor "Informare, consiliere, orientare și formare profesională pentru egalitatea de șanse – INFOCOP" și "Femei competente – femei active pe piața muncii", în care avea și calitatea de manager de proiect.

2. indicii referitoare la posibila săvârşire de către COTIGĂ DESPINA MIHAELA a infracțiunii de conflict de interese, faptă prevăzută de dispozițiile art. 2531 din Codul Penal, întrucât, în calitate de Director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj, a încheiat un număr de 28 contracte și un act adițional, în valoare totală de 425.703 Lei, între Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Dolj și S.C. Pelendava S.A., Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-socială Oltenia (A.C.C.E.S.) și Cabinetul de avocatură "Albu Mihaela Cristina", în condițiile în care, în aceeași perioadă, existau contracte de prestări servicii între entitățile menționate și numiții COTIGĂ SILVIU ADRIAN și COTIGĂ SILVIU VIOREL, fiul, respectiv soțul lui COTIGĂ DESPINA MIHAELA.

COTIGĂ DESPINA MIHAELA a fost numită în funcția de Director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj la data de 20.05.2008.

În anul 2009, COTIGĂ DESPINA MIHAELA, în calitate de Director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj, a semnat certificatele de absolvire în calificarea "formator de formatori" atât lui COTIGĂ SILVIU ADRIAN, cât și lui COTIGĂ SILVIU VIOREL, fiul, respectiv soțul acesteia.

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către COTIGĂ DESPINA MIHAELA, Director în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională Dolj, a infracțiunii de conflict de interese, faptă prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României și a infracțiunilor asimilate faptelor de corupție, prevăzute și pedepsite de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 28 martie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024