Comunicat - conflict de interese administrativ și penal și incompatibilitate - BACIU Iacob

26 martie 2012, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea de către BACIU Iacob, Vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților.

(conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative", iar, potrivit dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură").

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, BACIU Iacob fiind informat, la data de 07.01.2011 (confirmare de primire din data de 12.01.2011), despre declanșarea procedurii de evaluare. La data de 20.01.2012, respectiv 08.02.2012 (confirmare de primire din data de 16.02.2012), lui BACIU Iacob i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 23.02.2012, BACIU Iacob a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare.

În perioada 21.10.2008 – 25.05.2011, BACIU Iacob a deținut funcția de Vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.).

BACIU Iacob deţine, începând cu data de 09.11.2007 şi până în prezent, funcţia de Preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (C.S.D.R.).

Începând cu data de 19.05.2006 și până în prezent, BACIU Iacob deține, în cadrul S.C. SIND ROMÂNIA S.R.L., calitatea de administrator. 

S.C. SIND ROMÂNIA S.R.L. este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice: C.N.S.L.R. Frăţia, C.N.S. Cartel Alfa, B.N.S., C.S.D.R. şi A.N.C.C.S.R., care desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind, în principal, membri de sindicat şi beneficiarii biletelor de odihnă şi tratament veniţi prin C.N.P.P.

În urma evaluărilor demarate la data de 29.12.2010, s-au constatat următoarele:

1. în baza art. 21, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, nerespectarea de către BACIU Iacob a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, conform prevederilor art. 35, alin (1) şi (3) din H.G. nr. 972/2006 privind statutul C.N.A.S., "Pe timpul executării mandatului, preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai C.N.A.S. nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior", iar "Membrii Consiliului de administraţie al C.N.A.S. nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale".

2. nerespectarea de către BACIU Iacob a regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât S.C. SIND ROMÂNIA S.R.L., societate unde acesta deține calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurări de sănătate judeţene, un număr de 15 contracte de furnizare servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797,66 Lei.

3. BACIU Iacob s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21.10.2008 - 25.05.2011, întrucât a deținut, simultan, funcțiile de Vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), Preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (C.S.D.R.), membru al Plenului Consiliului Economic şi Social (C.E.S.), respectiv Vicepreşedinte al C.E.S. (în perioada 01.06.2005-27.04.2009) şi calitatea de administrator la S.C. SIND ROMÂNIA S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile H.G. nr. 972/2006 privind statutul C.N.A.S., Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare și a Legii sindicatelor nr. 54/2003.

Prin urmare, S.C. SIND ROMÂNIA S.R.L., societate unde BACIU Iacob deține calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurări de sănătate judeţene, un număr de 15 contracte de furnizare servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797,66 Lei.

Având în vedere cele de mai sus, s-au dispus următoarele:

- sesizarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel București cu privire la posibila săvârşire de către BACIU Iacob, Vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi administrator al S.C. SIND ROMÂNIA S.R.L., a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită conform 2531 din Codul Penal al României,

- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflicturlui de interese sau incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 martie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024