Comunicat – încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese ad-tiv - ZEVEDEI Ion

21 martie 2012, 12:32

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către ZEVEDEI Ion, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Brăduleț, Judeţul Argeș.

(conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, ZEVEDEI Ion fiind informat, prin adresa nr. 68229/G/I.I./09.06.2011, despre declanșarea activității de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 5630/G/I.I./30.01.2012 (confirmare de primire din data de 06.02.2012), lui ZEVEDEI Ion i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 23.02.2012, respectiv, 29.02.2012, ZEVEDEI Ion a depus două puncte de vedere la dosarul de evaluare.

În urma evaluărilor demarate la data de 12.04.2011, s-au constatat următoarele:

- nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către ZEVEDEI Ion, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Brăduleț, ca urmare a adoptării Hotărârii privind concesionarea terenurilor, izlazurilor și a păşunilor aflate în administrarea Consiliului Local al Comunei Brăduleț, Județul Argeș, a participării la licitaţia deschisă, în calitate de Președinte al Asociației Vâlsan 2010, și a încheierii (la data de 27.05.2010) a unui număr de 5 contracte de concesiune cu Primăria Comunei Brăduleț, obiectul contractelor fiind concesionarea mai multor terenuri aflate în administrarea Consiliului Local al Comunei Brăduleț către Asociația Vâlsan 2010.

La data de 19.06.2008, a fost validat mandatul lui ZEVEDEI Ion de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Brăduleț, Judeţul Argeș, pentru perioada 2008 - 2012.

ZEVEDEI Ion, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Brăduleț, Judeţul Argeș, a adoptat, la data de 07.05.2010, Hotărârea privind concesionarea terenurilor, izlazurilor și a păşunilor aflate în administrarea Consiliului Local al Comunei Brăduleț, Judeţul Argeș, participând, totodată, în calitate de Președinte al Asociației Vâlsan 2010, la licitaţia deschisă organizată la data de 27.05.2010.

Mai mult, ZEVEDEI Ion, în calitate de Președinte al Asociației Vâlsan 2010, a semnat, la data de 27.05.2010, un număr de 5 contracte de concesiune cu Primăria Comunei Brăduleț, Judeţul Argeș, obiectul contractelor fiind concesionarea mai multor terenuri aflate în administrarea Consiliului Local al Comunei Brăduleț, Judeţul Argeș.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46, alin. 1, din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, “nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

Având în vedere cele de mai sus, a fost dispusă iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 21 martie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024