Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul lui MARCU Viorica

20 martie 2012, 12:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către MARCU Viorica, Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bacău.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, MARCU Viorica fiind informată, prin adresa nr. 127085/G/I.I./12.12.2011 (confirmare de primire din data de 19.12.2011), despre declanșarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 129729/G/I.I./20.12.2011 (confirmare de primire din data de 28.12.2011), lui MARCU Viorica i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 20.12.2011, MARCU Viorica a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare.

În urma evaluărilor demarate la data de 07.11.2011, s-au constatat următoarele:

MARCU Viorica se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 03.07.2008, ca urmare a deținerii simultane atât a funcției de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bacău, cât și a funcției de Director al Direcției Servicii Publice, în cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv Primăria Municipiului Bacău, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Începând cu data de 02.09.2004, MARCU Viorica deține funcția de Director al Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Bacău.

De asemenea, MARCU Viorica deține, începând cu data de 03.07.2008, funcția de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bacău.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 88, alin. 1, lit. c) din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, ”funcţia de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu […] calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 20 martie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024