Comunicat - indicii infracțiune de conflict de interese și incompatibitate - NECULAU Constantin

20 martie 2012, 10:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila săvârșire de către NECULAU Constantin, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi, a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților.

(conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”).

(conform dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, “conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...), pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, NECULAU Constantin fiind informat, prin adresa nr. 61959/G/I.I./24.05.2011 (confirmare de primire din data de 27.05.2011), despre declanșarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adreselor nr. 112014/G/I.I./12.10.2011 (confirmare de primire din data de 19.10.2011) și 3478/G/I.I./20.01.2012, lui NECULAU Constantin i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 04.07.2011, respectiv, 07.02.2012, NECULAU Constantin a depus două puncte de vedere la dosarul de evaluare.

În urma evaluărilor demarate la data de 04.04.2011, s-au constatat următoarele:

1. NECULAU Constantin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.06.2008 - 09.12.2011, întrucât a deținut, simultan, atât calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi, cât și funcțiile de Președinte în cadrul Consiliului de administrație și Director general la S.C. FOTBAL S.A., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

2. indicii referitoare la posibila săvârşire de către NECULAU Constantin a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Iaşi privind S.C. FOTBAL S.A., societate comercială de interes public local.

În perioada 23.06.2008 - 09.12.2011, NECULAU Constantin a exercitat calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi.

Începând cu data de 30.06.2008 și până în prezent, NECULAU Constantin deține, în cadrul S.C. FOTBAL S.A., atât funcția de Președinte al Consiliului de administrație, cât și funcția de Director general. 

În calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi, NECULAU Constantin a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Iaşi privind S.C. FOTBAL S.A., societate comercială de interes public local.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, conform 88, alin. (1), lit. d)  din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției: “funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: (...) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Iași cu privire la posibila săvârşire de către NECULAU Constantin, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită conform 2531 din Codul Penal al României.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 20 martie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024