Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

14 iulie 2009, 14:35

Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că domnul GHERGHE CONSTANTIN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.06.2008 - 03.10.2008, întrucât a deținut atât funcția de Primar al Municipiului Drobeta Turnu-Severin, cât și funcția de avocat în cadrul Cabinetului individual Gherghe Constantin.

Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar afla domnul Gherghe Constantin, Primar al Municipiului Drobeta Turnu-Severin.

Din verificările efectuate, s-a constatat starea de incompatibilitate între funcţia de Primar al Municipiului Drobeta Turnu-Severin, deţinută de către domnul Gherghe Constantin, şi calitatea de avocat exercitată de acesta în cadrul Baroului Mehedinţi.

Conform art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, ”funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: lit. c) în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoană fizică autorizată”.

De asemenea, precizăm faptul că, în urma unei sesizări din oficiu, Agenția a efectuat verificări asupra declarațiilor de avere ale domnului Gherghe Constantin, în urma cărora au rezultat indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, motiv penru care, la data de 8 ianuarie 2009, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu-Severin în vederea efectuării de cercetări.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări".

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 iulie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024