Comunicat privind constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese

16 ianuarie 2012, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către ANDREESCU Daniela Nicoleta, fost Secretar General al Guvernului României în perioada 5.01.2009 – 25.11.2011.

(conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ”prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, ANDREESCU Daniela Nicoleta fiind informată, prin adresa 123246/G/I.I./29.11.2011 (confirmare de primire din data de 06.12.2011), despre declanșarea activității de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 129584/G/I.I./19.12.2011 (confirmare de primire din data de 28.12.2011), lui ANDREESCU Daniela Nicoleta i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ANDREESCU Daniela Nicoleta nu a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare și nici nu a făcut uz de dreptul la apărare. (ANDREESCU Daniela Nicoleta a solicitat telefonic Inspecției de Integritate probatoriul administrat, această cerere fiind respinsă, întrucât nu  este în conformitate cu prevederile legale, și nici cu procedurile operaționale interne ale Agenției Naționale de Integritate).

În urma evaluărilor demarate, s-au constatat următoarele:

ANDREESCU Daniela Nicoleta, în calitate de Secretar General al Guvernului României, a încălcat dispozițiile legale referitoare la conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a avizat Nota Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A. – A.P.P.S.) nr. 5968/21.05.2010 privind atribuirea unui spațiu de 105,2 mp, pentru o perioadă de 1 an, Asociaţiei Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing – asociație în cadrul căreia TEODORESCU Aurel, soțul lui ANDREESCU Daniela Nicoleta, deține calitatea de Președinte și membru fondator, respectiv aprobarea extinderii termenului pentru acest spațiu, de la 1 la 5 ani, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 72 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediu de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Secretariatul General al Guvernului României, prin ANDREESCU Daniela Nicoleta, în calitate de Secretar General al Guvernului, a aprobat Nota Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A. – A.P.P.S.) privind atribuirea către Asociaţia Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing a unui spaţiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din Strada Matei Basarab nr. 71, bloc L111A, sector 3, Bucureşti, pe o perioadă de 1 an. 

De asemenea, ANDREESCU Daniela Nicoleta a aprobat, la data de 02.06.2010, extinderea termenului de atribuire a spaţiului de 105,2 mp de la 1 la 5 ani.

ANDREESCU Daniela Nicoleta a ocupat funcția de Secretar General al Guvernului României în perioada 5.01.2009 – 25.11.2011.

Conform dispoziţiilor art. 18, alin. (1) din O.U.G. 24/2007 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, cu modificările şi completările ulterioare, “Secretariatul General al Guvernului funcţionează în subordinea primului-ministru şi este condus de un secretar general cu rang de ministru [...]”.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 72 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediu de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită acte administrative sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său sau rudele de gradul I.

De asemenea, s-a dispus iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 16 ianuarie 2012


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024