Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

10 iulie 2009, 12:46

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat, la data de 10 iulie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul CHIRICĂ ANTON, Prorector în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

În temeiul art. 52, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare, domnul Chirică Anton a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 Lei, întrucât acesta nu a depus declarațiile de avere şi de interese în termenele prevăzute de lege, fapt ce a atras şi declanşarea din oficiu a procedurii de control.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că domnul Chirică Anton nu a menţionat în declaraţiile de avere veniturile salariale obţinute de la societăţile comerciale SVF MANAGEMENT PROD SERV S.R.L., INSTITUTUL DE CERCETARE ÎN TRANSPORTURI INCERTRANS S.A., UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCŢII  BUCUREŞTI, PROEX CONSTRUCT S.R.L. ŞI CONSTOTAL S.R.L., precum şi existenţa unor date inexacte şi incomplete privind conturile bancare deţinute de acesta.

Aceste aspecte constituie indicii temeinice privind săvârșirea de către domnul Chirică Anton a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 10 iulie 2009


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024