Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul lui ASTĂRĂSTOAE VASILE

19 decembrie 2011, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către ASTĂRĂSTOAE VASILE, Rector al Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iași, Director al Institutului de Medicină Legală Iași, Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, Preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, ASTĂRĂSTOAE VASILE fiind informat, prin adresa nr. 115978/G/I.I./26.10.2011 (confirmare de primire din data de 02.11.2011), despre declanșarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 123025/G/I.I./29.11.2011 (confirmare de primire din data de 02.12.2011), lui ASTĂRĂSTOAE VASILE i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 16.12.2011, ASTĂRĂSTOAE VASILE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor demarate la data de 24.10.2011, s-au constatat următoarele:

Începând cu data de 13.01.2011 şi până în prezent, ASTĂRĂSTOAE VASILE se află în stare de incompatibilitate, întrucât exercită, simultan, atât calitatea de Rector al Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iași, cât şi funcţiile publice de conducere de Director al Institutului de Medicină Legală Iași, Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, Preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici",  încălcând, astfel, dispoziţiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale - şi prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

La data de 27.03.2008, ASTĂRĂSTOAE VASILE a fost numit, pentru perioada 2008 - 2012, în funcția de Rector al Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iași.

Începând cu anul 2001 și până în prezent, ASTĂRĂSTOAE VASILE exercită şi funcția de conducere de Director al Institutului de Medicină Legală Iași.

ASTĂRĂSTOAE VASILE a fost numit, la data de 21.12.2007, în funcţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, pentru perioada 2007-2011.

Începând cu data de 16.12.2003, ASTĂRĂSTOAE VASILE deţine funcţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi.

Începând cu data de 04.05.2006, ASTĂRĂSTOAE VASILE deţine funcţia de Preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Începând cu data de 26.04.2007, ASTĂRĂSTOAE VASILE deţine funcţia de membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".

În perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010, ASTĂRĂSTOAE VASILE a desfăşurat activităţi didactice la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, conform dispoziţiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale -, "persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului", iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, "nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din România, atât la nivel naţional cît şi teritorial, medicii care deţin funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, (…), al structurilor deconcentrate ale acestora, ori în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, medicii pentru care în timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situaţia de incompatibilitate sunt suspendaţi din funcţie".

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Menţionăm că, la data de 14.12.2011, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către ASTĂRĂSTOAE VASILE, Rector al Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iași și Director al Institutului de Medicină Legală Iași, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice (http://www.integritate.eu/1687/section.aspx/2289).

În acest caz, Agenția Națională de Integritate va iniţia şi demersurile prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare. 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 19 decembrie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024