Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul domnului ZĂBAVĂ Cornel

8 decembrie 2011, 10:52

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul ZĂBAVĂ Cornel, Consilier local în cadrul Consiliului Local Babadag, Județul Tulcea.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, domnul ZĂBAVĂ Cornel fiind informat, prin adresa 7644/G/I.I./03.02.2011 (confirmare de primire din data de 09.02.2011), despre declanșarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adreselor nr. 112673/G/I.I./13.10.2011 și nr. 118461/G/I.I./03.11.2011, domnului ZĂBAVĂ Cornel i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Domnul ZĂBAVĂ Cornel nu a depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere.

În urma evaluărilor demarate la 17.11.2010, s-au constatat următoarele:

Domnul Cornel Zăbavă s-a aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a încheierii, pe perioada exercitării mandatului de Consilier Local în cadrul Consiliului Local Babadag, Județul Tulcea, a unui număr de două contracte de executare lucrări, în valoare totală de 150.912 lei, între S.C. Expo-Mob S.R.L. (în cadrul căreia are calitatea de asociat unic) și Primăria Orașului Babadag, încălcând, astfel, prevederile art. 90, alin. (1) și (2) și art. 92 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 2/19.06.2008, a fost validat mandatul domnului ZĂBAVĂ Cornel de Consilier local în cadrul Consiliului Local Babadag, Județul Tulcea,  pentru  perioada  2008 – 2012.

Începând cu anul 2008, domnul  ZĂBAVĂ Cornel deține, în cadrul S.C. Expo-Mob S.R.L., calitatea de asociat unic și administrator.

S.C. Expo-Mob S.R.L. a încheiat, în perioada 2008 – 2010, cu Primăria Orașului Babadag, un număr de două contracte de lucrări (pentru ”reparații clădire Sală Sport – Aurel Toma” și ”reparații la Grădinița cu program prelungit, oraș Babadag”),  în valoare totală de 150.912 lei.

Conform fișei fiscale, în anul 2010, domnul  ZĂBAVĂ Cornel a realizat venituri salariale în cuantum total de 15.428 lei, atât de la S.C Expo-Mob S.R.L., cât și de la Consiliul Local Babadag.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 90, alin. (1) și (2) și art. 92 din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, consilierii locali care au calitatea de asociat în cadrul societăților comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte comerciale de executare de lucrări cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, iar încălcarea dispozițiilor referitoare la interdicția încheierii unor astfel de contracte atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.

Menţionăm că, la data de 27.10.2011, Agenția Națională de Integritate a dispus și sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel Constanța, potrivit dispozițiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării de către domnul ZĂBAVĂ Cornel a funcției de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Babadag, Judeţul Tulcea (http://www.integritate.eu/1665/section.aspx/2166).

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 8 decembrie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024