Comunicat - sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău - PRUTEANU VASILE

25 noiembrie 2011, 14:00

Agenția Națională de Integritate a constatat în urma procedurilor de evaluare, în cazul domnului PRUTEANU VASILE, Președinte al Consiliului Județean Neamț, următoarele:

- indicii referitoare la posibila săvârșire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României;

- indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României.

(conform dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, domnul Pruteanu Vasile fiind informat, prin adresa nr. 114455/G/I.I./20.10.2011 (confirmare de primire din data de 24.10.2011) și adresa nr. 115567/G/I.I./25.10.2011 (confirmare de primire din data de 27.10.2011), despre declanșarea activității de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 10.11.2011, domnul PRUTEANU VASILE s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. La data de 10.11.2011 și 17.11.2011, domnul PRUTEANU VASILE a depus la dosarul de evaluare puncte de vedere.

În urma evaluărilor demarate la 06.10.2011, s-au constatat următoarele:

1. indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul PRUTEANU VASILE, Președinte al Consiliului Județean Neamț, a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a aprobării achizițiilor de medicamente și materiale sanitare, în valoare de 512.149 Lei (aproximativ 118.828 Euro), de către Consiliul Județean Neamț și unitățile subordonate acestuia, de la S.C. C&C FARM S.R.L., societate în cadrul căreia fiica sa, doamna PRUTEANU IULIA-ELENA, deține calitatea de administrator.

Doamna PRUTEANU IULIA-ELENA, fiica domnului PRUTEANU VASILE, deține, începând cu anul 2008, funcția de administrator în cadrul S.C. C&C FARM S.R.L.

Consiliul Județean Neamț și unitățile subordonate acestuia (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” – Piatra Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Piatra Neamț, Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, Județul Neamț, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Comuna Ștefan cel Mare, Centrul de Îngrijire și Asistență Târgu Neamț, Centrul de Îngrijire și Asistență Bozienii de Sus, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni și Centrul de Îngrijire și Asistență Oșlobeni, Județul Neamț) au încheiat, în perioada 2010 - 2011, un număr de 27 contracte cu S.C. C&C FARM S.R.L., în vederea achiziționării de medicamente și materiale sanitare, în valoare totală de 512.149 Lei (aproximativ 118.828 Euro).

Conform prevederilor Legii nr. 215/2001, legea administrației publice locale, republicată, precum și a fișei postului, Președintele Consiliului Județean:

- exercită funcția de ordonator principal de credite;

- întocmește proiectul bugetului județului și contul de încheiere a exercițiului bugetar și le supune spre aprobare consiliului județean, în condițiile și la termenele prevăzute de lege;

- răspunde de buna funcționare a aparatului de specialitate al consiliului județean, a instituțiilor și serviciilor de interes județean și a societăților comerciale și regiilor autonome de interes județean.

2. indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul PRUTEANU VASILE, Președinte al Consiliului Județean Neamț, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României, ca urmare a nedeclarării adevărului obiectiv, în declarațiile de interese depuse la data de 11.10.2010 și 14.06.2011, cu privire la contractele de achiziție încheiate, în perioada 2010 – 2011, de către fiica sa, doamna PRUTEANU IULIA-ELENA, în calitate de administrator în cadrul S.C. C&C FARM S.R.L., cu mai multe unități din subordinea Consiliului Județean Neamț.

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cu privire la posibila săvârşire de către domnul PRUTEANU VASILE, Președintele Consiliului Județean Neamț, a infracțiunilor de conflict de interese și fals în declarații, prevăzute şi pedepsite de art. 2531 și art. 292 din Codul Penal al României.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 25 noiembrie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024