Comunicat - constatarea infracțiunii de conflict de interese, în cazul d-nei BIRO ROZALIA-IBOLYA

4 noiembrie 2011, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA, Viceprimar al Municipiului Oradea, a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA fiind informată, prin adresa nr. 81876/G/I.I./20.07.2011 (confirmare de primire din data de 26.07.2011), despre declanșarea activității de evaluare și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În urma evaluărilor demarate la data de 20.07.2011, s-au constatat următoarele:

1. indicii referitoare la posibila săvârşire de către doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a semnării, în calitate de Viceprimar al Municipiului Oradea, a unui contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea şi Fundația PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY (în cadrul căreia doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA deţine funcţia de Membru fondator).

2. doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA a semnat, în calitate de Viceprimar al Municipiului Oradea, un contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea şi Fundația PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY, care nu se afla la acea dată în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea.

Doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA exercită, în prezent, cel de-al treilea mandat consecutiv de Viceprimar al Municipiului Oradea.

Începând cu data de 01.02.2003, doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA este Membru fondator al Fundației PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY.

La data de 14.02.2006, Primăria Municipiului Oradea, reprezentată de către doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA, în calitate de Viceprimar, a încheiat cu Fundația PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY, reprezentată prin Președinte LAKATOS PETRU, contractul nr. 54116/14.02.2006, având ca obiect închirierea unui bun imobil situat în Municipiul Oradea.

La data încheierii contractului de închiriere, conform datelor înscrise în evidenţele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, imobilul nu se afla în proprietatea Municipiului Oradea.

Imobilul situat în Municipiul Oradea a fost trecut, la data de 29.03.2007, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 239, în  proprietatea Municipiului Oradea.

Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse următoarele măsuri:

- sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârşire de către doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA, Viceprimar al Municipiului Oradea, a infracțiunii de conflict de interese și a altor fapte de natură penală, prevăzute și pedepsite de Codul Penal al României şi de Legea 78/2000.

- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 4 noiembrie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024