Comunicat - incompatibilitate, conflict de interese administrativ - BOTA MAFTEI, Consilier local

17 iunie 2013, 16:05
Agenția Națională de Integritate a constatat existența incompatibilității și a conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui BOTA MAFTEI, Consilier local în cadrul Consiliului Local Vişeu de Sus, Județul Maramureş.
 
BOTA MAFTEI a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local, S.C. LABORATOR DE CARMANGERIE-B S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deține calitatea de administrator și asociat unic) a încheiat trei contracte de prestări servicii, în valoare totală de 39.620 Lei, cu două instituții finanțate și aflate în subordinea Consiliul Local Vișeu de Sus, Jud. Maramureș. Astfel, BOTA MAFTEI nu a respectat dispozițiile art. 90 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Consilierii locali care au funcția de [...] administrator […] precum și calitatea de […] asociat la societăți comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte […] cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile […] aflate în subordinea ori autoritatea consiliului local respectiv […]”.
 
Totodată, BOTA MAFTEI a încălcat și regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât a participat la deliberarea și adoptarea proiectelor de hotărâri privind aprobarea bugetului Consiliului Local Vişeu de Sus, Jud. Maramureș, pentru perioada 2010-2012, și a hotărârilor consiliului local, prin care au fost alocate fonduri necesare pentru plata contractelor încheiate cu S.C. LABORATOR DE CARMANGERIE-B S.R.L. Astfel, BOTA MAFTEI a încălcat dispozițiile art. 46 din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora "Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local", cât și dispozițiile art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.
 
BOTA MAFTEI a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BOTA MAFTEI a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […].
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024