Comunicat - semnarea Protocolului de colaborare dintre A.N.I. și Parchetul de pe lângă Î.C.C.J.

2 noiembrie 2011, 13:41

La data de 01.11.2011, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut loc semnarea Protocolului de Colaborare între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Agenţia Naţională de Integritate.

Documentul a fost semnat de către doamna Laura Codruţa KÖVESI, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de către domnul Alexandru Cătălin MACOVEI, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate.

Acest protocol s-a încheiat având în vedere nevoia de a asigura o practică unitară în cauzele în care organele de urmărire penală sunt sesizate de Agenţia Naţională de Integritate şi de a reduce termenele de soluţionare a acestor cauze luând în considerare modificările prevăzute în noul Cod de procedură penală cu privire la competenţa de soluţionare a cauzelor privind infracţiunea de conflict de interese.

Obiectul principal al protocolului îl constituie cooperarea în realizarea atribuţiilor ce revin celor două instituţii, în cadrul procedurilor de verificare a integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Semestrial, părţile semnatare se vor reuni pentru analize şi evaluarea modului de implementare a protocolului. Scopul analizei îl constituie îmbunătăţirea activităţii inspectorilor de integritate, precum şi a organelor de urmărire penală.

Ineditul acestui proiect constă în competenţa ce-i revine Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a examina legalitatea soluţiilor de neurmărire penală dispusă în cauzele înregistrate ca urmare a sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate, iar, în situaţia în care le va considera netemeinice şi nelegale, le va putea infirma.

Protocolul încheiat îşi propune, totodată, ca, anual, părţile semnatare să organizeze în comun forme de pregătire profesională vizând asigurarea unui înalt grad de profesionalism în instrumentarea situaţiilor de conflict de interese şi incompatibilitate, în scopul asigurării exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de imparţialitate, integritate şi transparenţă.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 2 noiembrie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024