Comunicat – rămânerea definitivă a Raportului de evaluare – în cazul d-lui BENEDEK IMRE SANDOR

25 octombrie 2011, 14:44

Raportul de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate la data de 13.07.2011, prin care s-a constatat încălcarea de către domnul BENEDEK Imre Sandor, Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mureș, a dispozițiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese, a rămas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 și 2.

Conform prevederilor legale, „persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ”. De asemenea, „dacă raportul de evaluare a conflictului de interese nu a fost contestat în termenul prevăzut de lege la instanţa de contencios administrativ, Agenţia sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanşarea procedurii disciplinare, precum şi, dacă este cazul, instanţa de contencios administrativ, în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese”.

Agenția Națională de Integritate a solicitat, în temeiul dispozițiilor art. 23 din Legea nr. 176/2010, introducerea acțiunii în constatarea nulității absolute a contractelor încheiate de către domnul Benedek Imre Sandor cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese.

Potrivit actului normativ menționat, „în cazul unui conflict de interese, dacă au legătură cu situația de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolută. Acțiunea în constatarea nulității abspșite a actelor juridice sau administrative încheiate cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese poate fi introdusă de Agenție chiar dacă persoana în cauză nu mai deține acea funcție. Instanța va dispune motivat, pe lângă constatarea nulității absolute, și repunerea părților în situația anterioară”.

De asemenea, în vederea declanșării procedurilor disciplinare, Agenția a comunicat Raportul de evaluare a conflictului de interese, în cazul d-lui Benedek Imre Sandor, și Comisiei de Disciplină a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu Mureș, unde acesta îndeplinește funcția de Șef de Secție la Clinica de Cardiologie.

Potrivit art. 25, alin. 3 si 4 din Legea nr. 176/2010, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment”.

În conformitate cu prevederile art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, „neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”.

Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 25.10.2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024