Comunicat privind constatarea incălcării regimului juridic privind conflictul de interese

12 octombrie 2011, 14:57

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, de către domnul Dumitru TIMIȘAG, Primar al Comunei Unțeni, Județul Botoșani.

(conform prevederilor legii Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.)

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, domnul Dumitru TIMIȘAG fiind informat, prin adresa 32295/G/I.I./15.03.2011 și adresa nr. 71106/G/I.I./17.06.2011 (confirmare de primire din data de 21.03.2011, respectiv, 22.06.2011), despre declanșarea activității de evaluare, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În urma evaluărilor demarate la data de 17.11.2010, s-au constatat următoarele:

- domnul Dumitru TIMIȘAG, începând cu data de 30.12.2008 și până în prezent, nu a respectat prevederile legale privind conflictul de interese, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Unțeni, a dispus angajarea soției sale în funcția de Consilier personal în cadrul Primăriei Unțeni, și a avizat contractul individual de muncă al acesteia, încălcând, astfel, prevederile art. 70, 71 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

La data de 29 decembrie 2008, doamna Artemizia TIMIȘAG, soția domnului Dumitru TIMIȘAG, a fost numită în funcția de Consilier Personal al Primarului Comunei Unțeni.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, deoarece, conform art. 76, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare: “Primarii (...) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 12 octombrie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024