Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul domnului AVRAMIȚĂ Mihail

1 august 2011, 14:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în cazul domnului AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu, Viceprimar în cadrul Primăriei Comunei Andrășești (Județul Ialomița), în urma procedurilor de evaluare, următoarele:

- încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților;

- indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declarații prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu fiind informat, prin adresa nr. 63596/G/I.I./27.05.2011 (confirmare de primire din data de 02.06.2011), despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Prin adresa nr. 77468/G/I.I./04.07.2011 (confirmare de primire din data de 08.07.2011), domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu a fost înștiințat cu privire la faptul că au fost identificate elemente privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. La data de 08.06.2011, respectiv, 27.07.2011, domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu s-a prezentat la sediul Agenției Naționale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoștință de informațiile și datele cuprinse în dosarul de evaluare și a depus un punct de vedere.

În urma evaluărilor demarate la data de 28.03.2011, în baza sesizării primite din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Ialomiţa, cu privire la faptul că domnul AVRAMIŢĂ Mihail Laurenţiu nu a respectat regimul juridic al incompatibilităţilor, s-au constatat următoarele:

1. domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20.06.2008 - 22.04.2011, deoarece a exercitat simultan funcția publică de Viceprimar în cadrul Primăriei Comunei Andrășești, Județul Ialomița, și calitatea de administrator în cadrul S.C. AGROMIN S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu exercită, în prezent, mandatul de Viceprimar al Comunei Andrășești (Judeţul Ialomița), conform Hotărârii Consiliului Local Andrășești nr. 05 din 20 iunie 2008 privind alegerea viceprimarului Comunei Andrășești.

În perioada 14.03.2008 - 22.04.2011, domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu a deținut și calitatea de Administrator la S.C. AGROMIN S.R.L. 

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, conform art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare: „Funcţia de primar şi viceprimar (...)  este incompatibilă cu funcţia de (...) administrator (...) la societăţile comerciale”.

2. indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul AVRAMIȚÂ Mihail Laurențiu a infracțiunii de fals în declarații, fapt prevăzut și pedepsit de art. 292 din Codul Penal al României.

Domnul AVRAMIŢĂ Mihail Laurenţiu nu a menționat în declarațiile de interese, completate și depuse la data de 16.03.2009 şi 28.12.2010, calitatea de administrator în cadrul societăţii comerciale S.C. AGROMIN S.R.L.

Având în vedere cele de mai sus, s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare şi s-au dispus următoarele:

- constatatea stării de incompatibilitate a domnului AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu, Viceprimar în cadrul Primăriei Comunei Andrășești (Județul Ialomița);

- sesizarea organelor judiciare cu privire la posibila săvârşire de către domnul AVRAMIȚĂ Mihail Laurențiu, Viceprimar în cadrul Primăriei Comunei Andrășești (Județul Ialomița), a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 01 august 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024