Precizări privind declarațiile Senatorului PSD, LIA OLGUŢA VASILESCU, din 14.07.2011

15 iulie 2011, 13:30

Având în vedere declarațiile Senatorului PSD, LIA OLGUŢA VASILESCU, din data de 14 iulie 2011, privind procedura de licitaţie internaţională deschisă, aferentă serviciilor de arhivare electronică a declaraţiilor de avere şi de interese, pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:

Procedura de licitaţie internaţională deschisă a “Sistemului informatic pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal și servicii asociate”, derulată în perioada 2008 – 2009, s-a desfășurat în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 418 din 15/05/2006, şi a fost publicată atât în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, operat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (www.e-licitatie.ro), cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Toate documentele aferente procedurii de licitaţie internaţională deschisă se regăsesc pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale de Integritate (www.integritate.eu), la secțiunea “Achizitii Publice” / “Achizitii publice 2009” (http://www.integritate.eu/home/achizitii-publice/achizitii-publice-2009.aspx).

Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a constatat, în urma controlului efectuat în anul 2009 la Agenția Națională de Integritate, faptul că “autoritatea contractantă s-a încadrat în prevederile cuprinse în O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, iar desfășurarea procedurii de licitație s-a făcut cu respectarea prevederilor legale.

Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a constatat prin “Raportul de activitate privind verificarea aspectelor procedurale aferente licitației deschise pentru atribuirea acordului cadru de servicii de arhivare electronică a documentelor ANI, soluție de gestiune și valorificare arhiva electronică și servicii de infrastructură asociate”, emis la data de 09.02.2009, respectarea procedurilor prevăzute de lege pe parcursul desfășurării procedurii de licitație.

Curtea de Conturi a României, în urma acţiunii “Auditul financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate la 31.12.2008”, desfăşurată în perioada 10.02.2009 – 29.05.2009 la Agenţia Naţională de Integritate, nu a identificat deficiențe în privința procedurii de achiziţie publică a “Sistemului informatic pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal și servicii asociate”.

Raportul de Auditul Extern Independent al Managementului A.N.I. pentru anul 2008 realizat de către Deloitte TOUCHE Tohmatsu Limited (România), în conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, a constatat faptul că “în cazul achizițiilor, procesul este în conformitate cu legea achizițiilor publice”, nefiind identificate deficienţe între activitatea practică şi prevederile legale, deşi aria de verificare acoperită a fost mult mai vastă decât cea a Curţii de Conturi a României.

De asemenea, Comisia de Evaluare a Consiliului Național de Integritate, în urma cercetărilor efectuate pentru verificarea acuzaţiilor formulate referitor la achizițiile publice, a constatat, prin Raportul emis la data de 07 octombrie 2009 (http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Sedinte%20CNI/2009-10-07_Raport_ComisiaEvaluare_CNI.pdf), că “acuzaţiile referitoare la presupusele nereguli în derularea achiziţiilor publice nu se confirmă”.

Mai mult, Raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din anul 2009 menționa că “sistemul informatic va sprijini Agenția, ... contribuind la consolidarea eficienței activității ANI”, iar Raportul emis în vara anului 2010 nota faptul că “Au fost aduse îmbunătățiri semnificative sistemului informatic” pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal și servicii asociate, “care au dus la creșterea eficienției Agenției Naționale de Integritate”.

Este regretabil ca un reprezentant al unui partid politic să submineze credibilitatea unei instituții implicată în lupta anticorupție, apreciată prin Rapoartele Comisiei Europeane, prin colportarea unor informații false, fără fundament real, dezinformând grav opinia publică.

Mai mult, având în vedere declarațiile doamnei LIA OLGUŢA VASILESCU în cadrul conferinței de presă susținută la Craiova, în data de 30 aprilie 2010, cu privire la faptul că persoana sa face obiectul verificărilor Agenției Naționale de Integritate, scopul afirmațiilor sale par să vizeze protejarea intereselor personale.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate, în baza prevederilor art. 998 şi 999, Cod Civil, a decis acționarea în judecată pentru angajarea răspunderii civile delictuale a doamnei LIA OLGUŢA VASILESCU, ca urmare a prezentării unor fapte nereale, cu un vădit caracter tendențios și care au adus instituției un serios prejudiciu de imagine.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 15 iulie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024