Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate, în cazul doamnei BELBA Cristina Aristiţa

24 iunie 2011, 10:00

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa stării de incompatibilitate, în cazul doamnei în cazul doamnei BELBA Cristina Aristiţa, Director general în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, doamna BELBA Cristina Aristiţa fiind informată, prin adresa nr. 87829/G/II/29.11.2010 (confirmare de primire datată 30.11.2010), despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Prin adresa nr. 62962/G/II/26.05.2011 (confirmare de primire la data 31.05.2011), doamna BELBA Cristina Aristiţa a fost înștiințată despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate.

În urma evaluărilor demarate la data de 16.11.2010, cu privire la posibila încălcare de către doamna BELBA Cristina Aristiţa a dispozițiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, s-au constatat următoarele:

- doamna BELBA Cristina Aristiţa s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01.11.2007 - 12.11.2009, întrucât a deţinut simultan atât funcţiile de expert şi Director general în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cât şi calităţile de asociat şi administrator în cadrul V.D.I. Consulting S.R.L., încălcând, astfel, prevederile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada 01.11.2007 - 11.03.2009, doamna BELBA Cristina Aristiţa a deţinut funcţia publică de expert în cadrul Unităţii Centrale pentru Reforma Administraţiei Publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Doamna BELBA Cristina Aristiţa deţine temporar, începând cu data de 12.03.2009, funcţia publică de conducere de Director general al Unităţii Centrale pentru Reforma Administraţiei Publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Începând cu data de 15.10.1997, doamna BELBA Cristina Aristiţa deţine calităţile de asociat şi administrator în cadrul V.D.I. Consulting S.R.L.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform prevederilor art. 94, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare: „Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică”. În baza prevederilor alin. (2), lit. c) din acelaşi act normativ: „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (...) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoana fizică autorizată”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menționate, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 24 iunie 2011


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024